Heb jij al een burn-out?

Op het moment dat de vakanties in volle gang zijn verschijnt het nieuwste boek: Nog niet gevloerd, overeind blijven als je bijna burn-out bent van Mariska Cornelissen.

Vaak lijkt de weg naar een burn-out lang en missen we de signalen en misschien hadden we dus wel iets kunnen doen. Om antwoorden te krijgen op de vraag of het voorkomen had kunnen worden gaat Mariska terug in de tijd met diverse leidinggevenden. Terug in de tijd naar de fase die voorafging aan hun burn-out periode. Ze gaat samen met hen op zoek naar wat de belangrijkste sleutel is om die bijna burn-out om te zetten naar geen burn-out.

Leuk die tips voor organisaties maar hoe zit dat bij zelfstandig ondernemers?
We vroegen Mariska om drie belangrijke tips die helpen om een burn-out te voorkomen:

Tip 01: Neem je klachten serieus

Als je van plan bent voor je zelf te beginnen vooral doen. Laat de angst voor een je burn-out niet tegenhouden.’ Mariska spreekt uit eigen ervaring als ze zegt dat het ongelooflijk lastig is om de balans tussen werk en privé goed te houden. ‘De burn-out wordt vaak als een sluipmoordenaar gezien, dat blijkt ook uit de interviews die ik heb gehouden met de mensen uit mijn boek. Het enthousiasme en harde werken eist zijn tol, niet alleen bij werknemers ook bij zelfstandig ondernemers. Belangrijkste tip is dus om je klachten serieus te nemen, zie het als signalen. Zie het niet als zwakte, denk niet: Anderen kunnen het ook dus waarom zou ik het niet kunnen? Doe er wat aan zorg ervoor dat je herstelt. En dat kun je soms niet alleen ook dat is geen zwakte.’

Tip 02: Waak voor het monster Perfectionisme

Er is niks mis om alles uit jezelf te willen halen en hard te werken maar perfectionisme heeft een vals randje. Als het een schaamtepatroon kan worden omdat je je eigen waarde laat afhangen van de goed- of afkeuring van de ander. Kritiek kan je ervaren als dat je tekortschiet, niet voldoet. Mijn mantra: niets is af, niets is perfect en niets is eeuwig. Dat helpt mij als ondernemer om dingen in de markt te zetten en ervoor te gaan. Zoek dus je eigen mantra zodat je dichtbij jezelf kunt blijven en niet beïnvloed wordt door wat de ander ervan vindt.’

Tip 03: Gun je zelf tijd voor bezinning

‘Een van de hoofdstukken in het boek gaat over waarden, een belangrijke sleutel om overeind te blijven. Dat is bij uitstek een goed item om over na te denken aan de rand van het zwembad of in die luie stoel: ‘Waarom ben ik eigenlijk zelfstandig ondernemer geworden? Wat is de belangrijkste waarde waarnaar ik wil leven? Is het de vrijheid? Het creëren, dat je van niets iets kan maken en zelf verantwoordelijk bent? Ga na of je daar nog steeds naar handelt of ze nog steeds kloppen. Ben je nog trouw aan deze waarde of ben je in de greep van je opdrachtgever geraakt? Hierover nadenken geeft energie en dat is wat je nodig hebt als je uiteindelijk niet in een burn-out wilt geraken.

Speciaal voor SharePeople deelnemers:

Heb je het vermoeden dat de sluipmoordenaar behoorlijk dichtbij is maar weet je niet waar te beginnen? Speciaal voor SharePeople deelnemers kan jij nu een gesprek aanvragen met Mariska Cornelissen. Wil je eerst meer lezen? Bestel dan haar nieuwste boek.

We vinden het belangrijk dat je gezond blijft ondernemen. Daarom schreven eerder ook al over hoe je een burn-out kan voorkomen.