Dit zijn nou handige apps voor de zzp’er

Van parkeerapp tot anti-rsi app, van opslag-app tot vraagbaak… voor de flexwerkende zzp’er zijn er verschillende apps die het leven en werken makkelijker maken. Ken jij deze al?

Parkeren

Onmisbaar voor de rijdende ondernemer: een parkeerapp. Niet alleen omdat je in een paar klikken de parkeermeter laat lopen, maar ook omdat je er vrije parkeerplekken mee opzoekt en natuurlijk je parkeerkosten meteen administreert. De bekendste zijn ANWB Onderweg, Yellowbrick en Parkmobile.

Boekhouden

De een zweert bij Trellow van de Rabobank, de andere bij Rompslomp en weer een ander bij MoneyMonk of E-boekhouden.nl… In meer of mindere mate doen ze hetzelfde, namelijk ervoor zorgen dat de chaotische zzp’er overzicht houdt in een wereld van bonnetjes, facturen en btw-aangiftes. Welke de beste is? Dat is afhankelijk van jou. De één wil alleen een app, een ander wil dat die app is gekoppeld aan een online boekhoudprogramma. Probeer er eens enkele en zoek daarbij in de app-store op ‘boekhouden’. 

Social media manager

Zakelijk actief op verschillende social media? Dan is het handig om een centrale social media manager te hebben, een app die je helpt om je profielen op verschillende social media (LinkedIn, Twitter, Facebook, Instagram, etc.) bij te houden. Vanuit zo’n app kun je berichten inplannen op al je social media en bijhouden hoe je her en der ‘scoort’. De bekendste zijn Hootsuite en Buffer: Social Media Manager.

Online samenwerken

Werk je als zzp’er met mensen in (tijdelijke) projecten? Dan moet je online kunnen samenwerken. Er zijn veel samenwerk-apps en ook hiervoor geldt: kies degene die bij jou past. Werk je veel in verschillende samenstellingen samen? Verdiep je dan echt even in wat er is. Iedere opdrachtgever werkt weer met andere tools. Het staat professioneel als je kennis hebt van de meest gebruikte:
Trello, een app die met name goed werkt bij het plannen van projecten met meerdere deelnemers.
Google Docs, samen en tegelijkertijd werken aan verschillende soorten bestanden.
Evernote, ook fijn om voor jezelf notities, foto’s en moodboards te rubriceren, maar in de business-variant ook goed bruikbaar om deze te delen met klanten.
Basecamp, zeer uitgebreide projectenplanner waarbinnen heel veel mogelijk is.

Relax

Je zult niet de eerste zijn die na drie uur intensief beeldschermwerk met stijve spieren opstaat voor een kopje thee. Om gezond te blijven, is het zaak om, ook tijdens het werken, te blijven bewegen. Installeer daartoe een app op je computer die je aanmoedigt even te relaxen, om daarna geconcentreerd verder te werken. Er zijn er vele:
Be Focused (voor Mac): Be Focused is eenvoudig en dient alleen als wekker om je helpen herinneren dat het tijd is om een rustpauze te pakken. De app is gratis te downloaden en te gebruiken. De Pro-versie biedt de mogelijkheid om de app de synchroniseren met andere Apple-devices.
PomoDone (voor Mac, Windows en Linux): een app (inclusief webversie) die je werk in focusblokken verdeeld, zodat je na een bepaalde tijd rust neemt. Werkt samen met allerlei andere programma’s, zoals Trello en Evernote, waardoor de rustmomenten meteen staan ingepland in je agenda.
Time Out (voor Mac): onderbreekt je werk in normale pauzes en micropauzes die je zelf kunt instellen.

Bij SharePeople werken we met de social media manager Later.com. Welke apps voor de zzp’er zijn voor jou als zelfstandig ondernemer onmisbaar? Deel je tip!