groeiend aantal zzp'ers

Wil het groeiend aantal zzp’ers wel klein blijven?

Het was een opvallend bericht deze eerste week van het nieuwe jaar: de KvK heeft becijferd dat er voor het eerst meer dan 2 miljoen bedrijven zijn in Nederland. Er is vooral een groeiend aantal zzp’ers. Omdat het aantal mkb-bedrijven niet groeit, is de conclusie snel getrokken dat al die zzp’ers klein willen blijven. Maar is dat wel zo?

Een groeiend aantal zzp’ers

‘Tweederde van al die ondernemingen is een zelfstandige zonder personeel’, zegt Peter Bargon, directeur landelijke dienstverlening van de Kamer van Koophandel in Trouw. Het zijn vooral jongeren die een eigen bedrijfje beginnen. Ook het aantal ondernemers dat niet in Nederland is geboren stijgt snel, het gaat om bijna een kwart van de starters, weet NPORadio1. De meeste nieuwkomers zijn actief in de bouw en zorg en werken in Flevoland en Zuid-Holland.

Klein blijven?

Het aantal mkb-bedrijven blijft nagenoeg gelijk, het aantal bedrijven met meer dan 250 medewerkers groeide licht. Bargon licht in Trouw toe: ‘Misschien is het niet meer van deze tijd om uit te groeien tot grote onderneming (….) het is nog maar de vraag of zzp’ers mkb’er willen worden.’ Trouw schrijft: ‘Hij hoort het van zelfstandigen om zich heen. Die kiezen voor het ondernemen vanwege de vrijheid. En die vrijheid willen ze jaren na hun start gewoon vast blijven houden.’

Of groeien in vrijheid?

Interessante gedachtegang, maar wel een beperkte vinden wij. Want natuurlijk willen zzp’ers wel groeien. Alleen niet door personeel aan te nemen. Pierre Spaninks (zzp-expert) tweette licht cynisch: ‘Al die #zelfstandigen zien het niet zitten om door te #groeien” – Jawel hoor, maar niet per se in fte’s. Wel in omzet, in winst, in nieuwe producten, diensten, markten, in kennis en vaardigheden, in kwaliteit, in persoonlijke ontwikkeling, in voldoening. Raar, hè?’
En om zulke groei mogelijk te maken, werken zzp’ers samen in netwerken, of huren elkaar in. De hoofdaannemer in de bouw, die specialistische taken uitbesteedt aan zzp’ers. Of de orthopedagoog die een ervaren zzp’er inhuurt om een kind met een specifieke hulpvraag te begeleiden.

Crowdsurance

Zzp’ers weten elkaar ook steeds vaker te vinden om de randvoorwaarden goed te regelen. Samen een alternatief voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering opzetten bijvoorbeeld. En dan niet alleen die verzekering, maar ook nog ‘ns de organisatie eromheen samen regelen in een coöperatie. Bij SharePeople noemen we dat crowdsurance. Doe jij ook mee?