Goede voornemens voor zzp’ers

Onvermijdelijk deze tijd van het jaar: terugkijken op het bijna voorbije 2019, om dan met goede voornemens te klinken op het nieuwe jaar. Heb jij je lijstje al gemaakt? Om het je makkelijker te maken, zetten we dé goede voornemens voor zzp’ers op een rij.

Maar eerst kijken ook wij even terug.

SharePeople groeide hard in 2019. Ons hoogtepunt is de lancering van de ‘SharePeople Coöperatie’; het delen van het eigendom van SharePeople met 150 andere zzp’ers. Maar ook de reactie van een een geschrokken ernstig zieke deelnemer van SharePeople: ‘Zo fijn dat ik me nu geen zorgen hoef te maken over mijn inkomen en dat er honderden mensen zijn die mij nu steunen’, hangen we in een lijstje.

Dan die goede voornemens.

Het nieuwe BTW-identificatienummer

Om maar met een serieuze te beginnen: vanaf 1 januari moet je je BTW-id gebruiken op al je facturen en transacties binnen de EU. Let op dat je je bestaande BTW-nummer gebruikt in je contacten met de belastingdienst. Zet je ‘BTW-id’ bovenaan je lijstje met goede voornemens?

Neem je bedrijf serieus

Vanaf 1 januari, neem jezelf serieus als bedrijf. Afspraken, deadlines en betalingen? Ga er zakelijk en professioneel mee om. Verhoog je tarieven, geef jezelf die nieuwe laptop, knap je werkplek op (en trek de kosten van de belasting af) én poets de online versie van je bedrijf op. Met een nieuwe look op je website, maak je meteen werk van je social media-uitingen.

Gun jezelf offlinetijd

Zoals Cosmas van SharePeople -op reis in New Zealand- zegt: ‘Zo fijn om af en toe een slechte wifi-verbinding te hebben en ongestoord te kunnen werken aan nieuwe ideeën. Ik denk dat het een trend gaat worden…’
Doe mee aan deze nieuwe trend en geef jezelf deze uren cadeau. 

Kom uit je comfortzone

Geef je eindelijk op voor die spannende cursus. Ga de deur uit, zoek anderen op. En: zeg ‘nee’ tegen die opdracht die je eigenlijk niet ziet zitten. Voor jezelf werken, betekende toch dat je alleen nog maar dingen zou doen die je leuk vond?
Ook leuk, doe wat spontaans. Ga zomaar langs bij die ene leuke persoon uit je netwerk, zonder van te voren te appen.

Regel je verzekeringen en je pensioen

Je zag ‘m al aankomen natuurlijk: het allerbeste voornemen voor 2020 is om nu direct je arbeidsongeschiktheidsvoorziening en je pensioen te regelen. En ja, dat kan snel en eenvoudig via (de nieuwe website van) SharePeople.

Tweak de omstandigheden

Om al die goede voornemens voor zzp’ers vol te houden ‘tweak’ je de omstandigheden. Verander je omstandigheden zo, dat je niet anders kunt dan je aan je goede voornemen houden…Als je sportschoenen steeds midden in de kamer liggen, ga je echt wel hardlopen.

En het goede voornemen van SharePeople?

Cosmas: ‘Ik zie ons in 2020 toegroeien naar ‘distributed working’ Iedereen werkt vanuit zijn eigen (favoriete) lokatie aan hetzelfde project. De overtreffende trap van de ‘digital nomad’ die op afstand werkt voor een opdrachtgever.’ Nieuwsgierig? Kom dan vooral onverwacht langs voor een kop koffie ;).