Gezond blijven

Gezond blijven: drie luister-naar-je-lichaam momenten

Als ondernemer weet je dat het erg belangrijk is om gezond te blijven. Daarom is het belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Maar hoe doe je dat dan?

Als ondernemer maak je veel uren, wil je klanten helpen, moet je de administratie bijhouden, marketing bedrijven, bijwonen van netwerkbijeenkomsten etc. Dit levert ongemerkt veel spanning en stress op, zowel fysiek (slechte werkhouding, weinig slaap), mentaal (hoge werkdruk, spanning in gezin) als chemisch (ongezond eten, weinig daglicht, medicijngebruik).

Een pijnstiller helpt maar even

De eerste signalen die ons lichaam geeft dat het niet goed gaat zijn: slecht slapen, stijve rug of nek als we wakker worden, gespannen schouders, maag en darmklachten, vermoeidheid en vaker hoofdpijn. We zijn geneigd deze signalen te negeren, want pijn is lastig en niet handig. Met pijnstilling gaat het vaak over en kunnen we weer door.

Maar daar gaat het juist fout

Door naar deze signalen te luisteren, kunnen we erger voorkomen. Als je de klachten herkent, betekent dat je beter even een stap terug kan doen. Keuzes maken in prioriteiten, eerder naar bed gaan, vaker NEE zeggen en voor jezelf kiezen door meer rust te pakken. Als we deze acties eerder ontplooien voorkomen we dat het lichaam de stress die het ervaart als spierspanning “vast” gaat zetten en daarmee de communicatie tussen onze zenuwen en hersenen verstoort.  En die verstoring zorgt op de lange termijn dat het lichaam moet schreeuwen om aandacht in de vorm van serieuze klachten die je echt kunnen belemmeren.

Ben je al te laat?

Heb je al serieuze klachten die maar niet verdwijnen, ondanks vele bezoeken aan therapeuten? Denk dan eens aan Body Stress Release. Deze techniek helpt jouw lichaam deze opgeslagen spierspanning weer los te laten waardoor klachten verminderen of verdwijnen en jij weer energiek kan doen wat je graag doet. Ondernemen! Ervaar je wel veel stress, maar heb je nog geen serieuze klachten? Zet BSR dan preventief in en voorkom erger.

Kijk voor meer informatie op www.bsrheerhugowaard.nl wat Debby Rummens (SharePeople deelnemer) en BSR voor je kan betekenen. Zit Debby niet bij in jouw buurt? Door middel van de postcodecheck op de website www.bodystressrelease.nl vind je een practitioner in de buurt.