arbeidsongeschikt

Gerrit raakte plotseling arbeidsongeschikt: “Ik leerde om veel zuiniger om te gaan met mijn tijd en energie.”

Noodgedwongen je onderneming stopzetten? Het overkwam SharePeople-deelnemer Gerrit (43). Eind 2022 schakelde een milt-infarct hem van de ene op de andere dag uit en raakte arbeidsongeschikt. De oude wordt hij niet meer, maar inmiddels doet hij wél weer wat hij het liefst doet: ondernemen. Niet meer als webshopeigenaar, maar met een reisblog en als tourguide. Wij spraken hem over de ups & downs, zijn lessen en de begeleiding vanuit SharePeople.

Ik had 12 jaar lang een webshop met Amerikaanse en Britse levensmiddelen. Ik had een tijdje in Amerika gewoond en miste veel producten uit dat land. Het begon als een personal shopping-service, waarvoor ik samenwerkte met een vriendin die in Amerika woont. Maar het werd steeds groter. Na een tijdje had ik een businesspartner, een magazijn en personeel. Ooit was het een uniek concept, maar de markt werd steeds concurrerender.”

Je bent toen van de ene op de andere dag uitgevallen. Hoe ging dat?

“Het is een optelsom van stressfactoren geweest. Door COVID ging het aantal webshopbestellingen door het dak. Tegelijkertijd vertrokken twee personeelsleden én brak mijn partner zijn heup waardoor ik noodgedwongen mantelzorger werd. Ik heb lange tijd alle ballen hooggehouden. Maar van de ene op de andere dag had ik intense pijn. Ik dacht aan een blindedarmontsteking. Maar na vijf dagen in het ziekenhuis en een morfinekuur kwam de diagnose: ik had een milt-infarct gehad. Dat is een heel zeldzame aandoening. Achteraf heb ik geluk gehad dat ik er nog ben.”

Je kon opeens niet meer werken, terwijl je alles alleen deed. Hoe is die periode voor je geweest?

“Als ondernemer dacht ik altijd: ‘Ik ben nooit ziek. En als ik ziek ben, dan werk ik gewoon door.’ Het was bizar om opeens in het ziekenhuis te liggen en volledig afhankelijk te zijn van anderen. Maar het was tegelijkertijd ook verhelderend. Ik durfde normaal nauwelijks vakantie op te nemen. Nu móest ik wel rust nemen. Ik kon alleen maar denken ‘Mijn webshop moet dicht!’ Zodra ik daar weer toe in staat was, heb ik alles rondom de webshop rigoureus stopgezet.

Het werd al snel duidelijk dat ik blijvende schade had opgelopen. De hartslagader waarin een gat zat (dat was de oorzaak van het infarct) is niet te opereren. Het gat is nu dicht, maar het laagje is dun. Daarom moet ik mijn leven lang medicijnen slikken en stress zoveel mogelijk voorkomen. Een hoge bloeddruk kan voor mij heel gevaarlijk zijn. Ik ben hierdoor voor 50% afgekeurd en mag maximaal 20 uur per week werken. Dat laatste is soms best lastig als ondernemer.”

Je ging niet bij de pakken neerzitten toen bleek dat je deels bent afgekeurd. Je startte zelfs een nieuw bedrijf. Wat doe je nu?

“Ik wist direct wat ik wél wilde. Ik had al een tijdje mijn eigen reisblog Hidden Holland, maar dat stond door COVID eerder op een laag pitje. Nu de pandemie voorbij was, greep ik mijn kans aan om Hidden Holland uit te bouwen. Ik verdien nu geld met betaalde links op mijn reisblog én werk als tourguide voor met name Amerikanen die naar Nederland of België afreizen. Ik help hen aan een uniek reisprogramma waarmee zij veel meer uit hun tijd hier halen.”

Je hebt als SharePeople-lid donaties ontvangen tijdens je ziekteperiode. Hoe was het om die donaties te krijgen?

Het gaf veel rust dat ik als ondernemer een vangnet bij SharePeople had geregeld. Ik vond een arbeidsongeschiktheidsverzekering te prijzig, maar wilde wel iets regelen. Toen ik lid werd van SharePeople, had ik voor een heel lage donatie gekozen: € 1.000 per maand. Mijn partner en ik hadden allebei een buffer, maar ik wilde wel iets regelen. Daar ben ik achteraf heel blij mee. Die donatie is geen vervanging van mijn salaris, maar wel een heel belangrijke basis.

Ook vanwege de gesprekken met Nienke (Adviseur Werkvermogen bij SharePeople Crowdability, red.) was het een fijn vangnet. Ik keek er altijd naar uit dat Nienke belde. Ze hielp me om mijn vooruitgang te zien. Dan zei ze: ‘Vorige maand kon je nog niet autorijden, nu lukt dat wel.’ Ook dacht ze met me mee om kansen te zien voor mijn nieuwe bedrijf.”

Je hebt ook coaching gekregen om je nieuwe bedrijf op te bouwen. Hoe heb je dat ervaren?

De coaching is voor mij een kantelpunt geweest. Ik voelde weer grond onder mijn voeten toen ik iets nieuws kon gaan opbouwen. Het was wel zoeken om niet meer fulltime aan de slag te kunnen. Maar de coaching heeft me daarbij geholpen. Toen de coach aangaf dat ik echt maar 20 uur mag werken, riep ik eerst ‘Maar dat kan toch helemaal niet?’ Toen vroeg hij me: ‘Hoe weet je dat dat niet kan? Heb je het al geprobeerd?’ Dat was een openbaring. Ik moest anders leren kijken. Ik kan niet alles doen en ik kan ook niet alles zelf. Dus ik moet goed kijken waar ik mijn tijd het beste in kan steken en wat ik beter kan laten rusten of uitbesteden.”

Je bent inmiddels de donaties aan het afbouwen. Hoe gaat het nu met je?

“Klopt, ik wilde zelf heel graag de SharePeople-donaties afbouwen en weer op eigen benen staan. Ik haal nog geen volledig inkomen uit Hidden Holland, maar dat is oké. Ik heb nu nog deels de Sharepeople-donaties. Ook doe ik werk dat me energie geeft, leer ik mijn grenzen beter kennen en komt er steeds meer inkomen uit mijn nieuwe bedrijf.

Wat zou je willen zeggen tegen andere ondernemers?

“De stress is het nooit waard. Hoe belangrijk je ook denkt dat jouw werk is, realiseer je dat alles te vervangen is. Ook jij. Ik zette altijd de klant, mijn bedrijf en mijn personeel op één, nooit mezelf. Nu ik gedwongen ben om spaarzaam met mijn tijd om te gaan, merk ik hoeveel je gedaan kunt krijgen in minder tijd.

Ik ben zeker niet blij dat dit mij is overkomen, maar ik ben wel blij met wat het me heeft gebracht. Zonder dit had ik nooit de keuze durven maken om volledig voor Hidden Holland te gaan. Het klinkt gek, maar ziek worden was in zekere zin een zegen. Ik doe nu iets wat ik veel leuker vind.”

Benieuwd of SharePeople ook bij jou past? Doe de test en ontdek het in 1 minuut.

Sluit je vandaag nog aan en betaal de eerste maand geen deelnamekosten

Lees meer ervaringen en tips

Wil je graag meer verhalen lezen van (ex) zieke deelnemers bij SharePeople? Arjan vertelt hoe hij na 2 jaar weer duurzaam aan de slag kon en ook Ilse is blij dat ze wat geregeld had toen ze de diagnose borstkanker kreeg.