fiets naar je werk

Fiets van de zaak als zzp’er

Het is vandaag Fiets Naar Je Werk Dag. En dat is niet voor niets! Dat fietsen goed is voor de gezondheid, weten we echt wel. Maar het is als zzp’er ook fiscaal aantrekkelijk (55% goedkoper) om een fiets van de zaak aan te schaffen. Sinds 2020 gelden er andere regels voor een fiets van de zaak en ga je bijtelling betalen. Weten hoe dit werkt? We leggen je graag uit hoe jij kunt profiteren van deze regeling.

Wat is er veranderd voor zzp’ers?

De nieuwe regelgeving voor de fiets van de zaak heeft ook gevolgen voor zzp’ers die hun fiets als ondernemersvermogen beschouwen of dit van plan zijn te doen. Fiets je als zzp’er zakelijke kilometers met je privé-fiets, dan verandert er niets en blijf je gewoon € 0,19 per kilometer als bedrijfskosten opvoeren.

Fiets als ondernemersvermogen

Maar als ondernemer kun je de fiets ook als ondernemersvermogen beschouwen. Dit mag al wanneer 10% of meer van je gefietste kilometers zakelijk (inclusief woon-werk) zijn. Dit moet je inschatten en achteraf kunnen aantonen aan de hand van bijvoorbeeld een logboek of rittenschema.

Behoort de fiets tot je ondernemersvermogen, dan zijn er een aantal fiscale regelingen die het zakelijk aanschaffen van een fiets aantrekkelijk maken. De fiscale aftrekmogelijkheden maken het je makkelijker om te investeren, maar besef dat je nooit rijker wordt van kosten maken.

Aan de andere kant: als je weet dat de aanschaf van je bedrijfsfiets slechts 45% kost door de belastingreductie wil je het je misschien wel permitteren om eens een echt goede fiets te kopen. Waar het dus om gaat, is dat je voor een verantwoorde investering zicht moet hebben op wat het je kost. De invloed van fiscale regels daarop is hoogstens een aspect daarvan. De focus moet gericht zijn op de kosten en niet alleen op vermeende fiscale voordelen.

Betaal maar € 872 voor een fiets van € 2000

Stel: je koopt een e-bike op de zaak van € 2.000 inclusief btw. Je kunt hiervan de btw (21%) aftrekken, dus je betaalt € 1.653 exclusief btw. Aangezien je fiets op de balans staat, mag je het ook opvoeren voor de investeringsaftrek. Je mag nu eenmalig 28% van € 1.653 aftrekken mits je in dat jaar minimaal € 2.301 investeert.

Dat is een bedrag van € 463. Daarnaast mag je je fiets in 5 jaar afschrijven, dit is € 330 per jaar.

Uiteindelijk hoef je over € 1.653 + € 463 = € 2.116 geen belasting te betalen. Dit levert je minimaal een besparing op van € 2.116 x 37,07% (tarief van 2022 als je minder dan € 69.398 per jaar verdient) = € 784.

Zo kost je fiets van € 2.000 jou uiteindelijk maar € 869!*

*Gebruik je de fiets op de zaak ook privé, dan betaal je nog wel bijtelling.

Privé-kilometers met zakelijke fiets 

Fiets je als zzp’er ook privé kilometers met de zakelijke fiets die je volledig beschouwt als ondernemersvermogen, dan moet je een correctie voor privégebruik toepassen. Deze correctie werd tot januari 2020 berekend door de kilometerprijs (kosten per kilometer aan afschrijving, onderhoud, reparatie, verzekering en eventueel elektriciteit) van de fiets te vermenigvuldigen met het aantal privé-kilometers. Als zzp’er werd je dus geacht een kilometerregistratie bij te houden en een kilometerprijs te berekenen.

Per 1 januari 2020 is dit komen te vervallen. Gebruik je een fiets van de zaak ook privé, dan is er voor de inkomstenbelasting sprake van een bijtelling voor privégebruik, net zoals dat ook bij een auto van de zaak gebruikelijk is.

De bijtelling voor een fiets van de zaak bedraagt 7% van de oorspronkelijke consumentenprijs (incl. BTW) van de bedrijfsfiets. Je hoeft dus naast deze 7% bijtelling geen verdere correctie voor privégebruik meer te berekenen. Bereken hier de waarde van jouw fiets.

SharePeople deelnemer Martijn Pennekamp van Ikwordzzper.nl geeft (startende) ondernemers graag advies. Niet alleen over fiscale voordelen, maar ook hoe je je arbeidsongeschiktheid (samen) regelt.

Lees ook: