zelfstandige zorgprofessionals

Feiten en fictie over zelfstandige zorgprofessionals

Over zzp’ers in de zorg bestaan allerlei fabels. Ze zouden verkapte werknemers zijn, onvrijwillig zzp’er geworden. Zelfs Minister de Jonge van VWS bereidt wetgeving voor om ze terug de loondienst in te dirigeren, en bevestigt zo het beeld dat al die zelfstandige zorgprofessionals het eigenlijk liever anders zouden willen. Gelukkig deed Solopartners een uitgebreid onderzoek.

Zelfstandige zorgprofessionals zijn tevreden

Solopartners is de brancheorganisatie voor zelfstandige zorgprofessionals, met meer dan 14.000 leden. Zij hielden een enquete, waarop ongeveer 1500 mensen reageerden. De uitkomsten zijn meer dan opmerkelijk.
Zo geeft 2/3 aan te zullen stoppen met werken in de zorg als ze weer in loondienst zouden moeten terugkeren. Het zzp’er zijn bevalt ze uitstekend, bijna 80% van de respondenten geeft aan bewust voor het bestaan als zelfstandige te hebben gekozen. Ze willen hun vak graag op hun eigen manier uitoefenen.

En veel minder vaak ziek

De meest opvallende uitkomst uit de enquete van Solopartners is dat het ziekteverzuim onder zelfstandige zorgprofessionals 2,4% is en bij zorgprofessionals die in loondienst werken 5,9%. 2,5x Minder verzuim dus. Solopartners concludeert: ‘zorgorganisaties zien medewerkers vertrekken en als zzp’er terugkomen. Als zzp’er zijn zij lang niet zo vaak ziek als wanneer zij in een dienstverband zitten. Terwijl het dezelfde professionals zijn.’

De enquete gaat verder niet in op de vraag waarom. Ook wij bij SharePeople gaan daar geen grote uitspraken over doen. Maar als een onderzoek van TNO laat zien dat de belangrijkste reden waarom werknemers arbeidsongeschikt worden, psychische aandoeningen (zoals een burn out ) zijn, vermoeden we dat verminderde werkdruk, plezier in het werk en eigen keuzes kunnen maken er mee te maken hebben.

Goed werkgeverschap

Je eigen werkgever zijn loont dus, ook in de zorg. En bij een goed eigen werkgeverschap past SharePeople. Zodat ook zelfstandige zorgprofessionals een alternatief voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben, mocht het toch mis gaan.