Weerbaarheidsreserve

Weerbaarheidsreserve voor zzp’ers? Dat bepalen we zelf!

Het platform Toekomst van Arbeid vindt dat de politiek moet ingrijpen op de arbeidsmarkt nu blijkt dat zelfstandigen, flexwerkers en jongeren zo hard geraakt worden door de coronacrisis. Zelfstandigen moeten zelf voor hun inkomen gaan zorgen tijdens een crisis via een weerbaarheidsreserve. En het platform heeft voor ons zelfstandigen alvast bedacht hoe we dat moeten doen. Cosmas Blaauw, onze oprichter, legt het uit en reageert.

Platform Toekomst van Arbeid praat (zelf) óver de zzp’er en niet mét

‘Het platform Toekomst van Arbeid is een samenwerking van partijen actief in werken, leren en verzekeren. Partijen die streven naar verbeteringen op deze terreinen, niet in de laatste plaats door systemen te hervormen. Het is een platform om fundamenteel te kunnen nadenken over de toekomst van werken, leren en verzekeren. Los van de waan en de belangen van vandaag’. Zo beschrijft het platform zichzelf in hun nieuwste rapport ‘Naar een schokbestendiger arbeidsmarkt’.
De leden zijn verzekeraars, werkgevers, uitzenders en onderwijsinstellingen. Wat uiteraard meteen opvalt is dat de zelfstandigen, modern werkenden en flexwerkers niet aan tafel zitten. En dus niet meedenken over de toekomst van arbeid. Er wordt alweer gesproken óver in plaats van mét ons.

In crisistijd alleen overheidssteun voor grote bedrijven?

Tegen BNR vertelt Sieto de Leeuw, voorzitter van uitzendkoepel ABU en lid van het platform: ‘Om zelfstandigen beter te wapenen tegen de onzekerheden van de arbeidsmarkt moeten ze allereerst weerbaarder worden gemaakt tegen crises.’
Het platform stelt in het rapport voor om voor zelfstandigen een weerbaarheidsreserve in te richten. Een (verplichte) spaarpot die ondernemers mogen inzetten bij ziekte, calamiteiten of pensioen.
Terecht erkent de Leeuw voor BNR dat het de vraag is ‘of je zzp’ers kunt verplichten om buffers aan te leggen voor kariger tijden’. Daarom heeft het platform verschillende varianten uitgewerkt. Met en zonder verplichting, met en zonder fiscale voordelen en met en zonder maximum inleg.

Het rapport rept niet over een weerbaarheidsreserve voor andere ondernemers. Niet alleen KLM of Booking.com, er zijn op dit moment heel erg veel bedrijven met grote schulden, zonder weerbaarheidreserves. De overheid dient deze bedrijven in crisistijd wél te helpen, maar zzp’ers liever niet.

Goed ondernemen = vet op de botten

Iedere ondernemer (dus ook zzp’ers) zou geld opzij moeten leggen om minimaal 3 maanden zonder inkomen vooruit te kunnen. Voldoende vet op de botten is goed ondernemerschap. Maar toch niet via een verplichting? Laat staan een verplichting voor alleen de zelfstandige ondernemer, kom nou. Je eist als werkgever toch ook niet van je werknemers dat ze eerst de energierekening moeten betalen en dan pas de kerstcadeaus? Kortom (zelfstandig) ondernemers en werknemers bepalen zélf waar ze hun inkomen voor gebruiken.

Eigen belang Platform

Het platform Toekomst van Arbeid lijkt bij monde van de Leeuw heel coulant. Hij zegt tegen BNR: ‘Wij maken bewust geen keuze [tussen de varianten, red], want die moet gemaakt worden in overleg met de zelfstandigen zelf. We vinden dat er de laatste tijd te vaak gesproken is óver zelfstandigen dan mét zelfstandigen is.’
Maar die weerbaarheidsreserves zijn natuurlijk eigenbelang: als ze de zzp’er op kosten kunnen jagen, dan verbetert de eigen positie (van o.a. uitzendbureaus).
En ook verzekeraars hebben er belang bij om te voorkomen dat zzp’ers hun inkomensrisico zelf gaan regelen, bijvoorbeeld via SharePeople. Ze wilen dat we niet alleen een AOV (verplicht) bij hen afnemen, maar ze hebben vast al een ‘weerbaarheidspaarverzekering’ met een aantrekkelijke premie in gedachte.

“Als alle leden van het broodfonds tegelijkertijd inkomensverlies ervaren, helpt onderling steunen niet meer.”

Naar een schokbestendige arbeidsmarkt, p. 39

Dit is echt onzin en bangmakerij. Los van het feit dat de dure onderzoekers hun huiswerk slecht doen en niet weten dat het Broodfonds een merknaam is, is dit puur bangmakerij. Nee, natuurlijk worden we niet met 4000 ondernemers (zoveel deelnemers heeft SharePeople) tegelijkertijd ziek. En nee, de wachttijd is niet één maand, maar twee maanden. Dus die weerbaarheidsreserve regelen we al zelf. Daar hebben we geen verzekeraar of anderen voor nodig!

Werkgevers en werknemers hebben in het pensioenakkoord bedongen dat er een verplichte AOV voor zzp’ers moet komen. Hoe zo’n verplichte AOV past bij deelname aan SharePeople, lees je in onze FAQ‘s.