duurzamer ondernemen

Duurzamer ondernemen kan iedereen! (8 tips om vandaag al toe te passen)

Duurzamer ondernemen is de toekomst. En het mooie is: iedereen kan het. Je hoeft niet direct een compleet duurzame onderneming te starten of je hele bedrijf om te gooien. Het begint juist met kleine stapjes, zo gelooft An Dertien. Zij is, naast Projectmanager Community bij SharePeople, ook oprichter van duurzaam kledinglabel Relove Label. Eerder vertelde ze al over haar ervaringen met duurzaam ondernemen. Op basis van ons gesprek met haar delen we 8 concrete stappen waarmee jij vandaag al duurzamer kunt ondernemen.

Duurzamer ondernemen? Begin klein! 

Eén van de grootste valkuilen bij duurzamer ondernemen is dat je niet weet waar te beginnen. Ga je duurzamere producten inkopen? Een percentage van je omzet doneren aan een goed doel? Je inventaris duurzamer inkopen? Een compleet andere klantgroep bedienen? Als je niet oppast, zie je door de bomen het bos niet meer omdat je álles goed wilt doen. Het gevolg: je doet dan maar helemaal niets.  

De oplossing zit hem volgens An dan ook in beginnen met íets doen. Start met iets kleins. Kijk wat haalbaar is en bedenk een stap die je vandaag al kunt zetten. Inspiratie nodig? Start met één van de onderstaande 8 stappen.  

1. Verminder je hoeveelheid afval 

Dat is altijd een goede eerste stap om duurzamer te ondernemen. Koop producten die je veel gebruikt voor je bedrijf in grotere verpakkingen. Denk aan printpapier, bepaalde voedingswaren of notitieboekjes. Dat scheelt verpakkingsmateriaal. Of nog beter: kijk of je dingen lokaal kunt kopen, zodat je ze niet in grote dozen en met bubbeltjesfolie hoeft te laten versturen. 

Gebruik je ergens niet veel van? Kies dan juist voor een kleinere verpakking. Het is zonde als je 200 katoenen tasjes bestelt vanwege een kortingsdeal en dan na drie jaar nog met die tasjes zit terwijl je allang een ander logo hebt. 

2. Koop refurbished apparaten 

Bijna elke ondernemer moet een laptop en telefoon hebben. Als fotograaf heb je een camera en een aantal lenzen nodig. Als consultant wil je misschien een digitaal notitieboek hebben. Een mooie verduurzamingsstap die je kunt zetten, is dat je dit soort apparaten refurbished koopt.  

Zo bieden veel camerawinkels ook tweedehands apparatuur die er nog als nieuw uitziet en uitgebreid gecontroleerd is. Van de een-na-nieuwste iPhone kun je een refurbished versie kopen. Kijk of Coolblue ook een tweedehands exemplaar heeft van de laptop die je zoekt. Zo hergebruik je wat er al is. Dat is goed voor het milieu én scheelt jou een hoop geld. 

3. Koop producten van beter te recyclen materiaal 

Een bekend voorbeeld zijn papieren koffiebekers in plaats van plastic exemplaren. Papier is goed te recyclen als je het apart inzamelt, waardoor een papieren koffiebekertje minder slecht is voor het milieu (alhoewel, een gewone stenen mok is nog beter!). Verdiep je in verpakkingsmateriaal dat goed te recyclen is, zoals opvulmateriaal voor pakketjes van karton in plaats van bubbeltjesfolie. Of koop katoenen tasjes in plaats van plastic exemplaren om aan klanten mee te geven. 

4. Stel je tijd beschikbaar voor goede doelen 

Nog iets moois wat je kunt doen, is een deel van je ondernemerstijd gebruiken om werk voor goede doelen te doen. Als je zelf niet zo goed weet waar je moet beginnen met duurzamer ondernemen, is het een mooi startpunt om mee te liften op wat goede doelen al doen.  

Werk jij als tekstschrijver? Mail een goed doel met de vraag of zij je hulp voor een paar uur per week kunnen gebruiken. Ben je fotograaf? Bied aan een duurzame organisatie aan dat je hen kunt helpen aan professioneel beeldmateriaal. Of doe iets totaal anders dan je gebruikelijke werken. Buiten in het groen werken is soms een welkome afwisseling op het computerwerk.  

5. Leen zakelijke kleding bij de kledingbibliotheek 

Heb jij een enkele keer een zakelijk etentje waarbij je in een chique outfit wilt verschijnen? Of heb je alleen af en toe een net mantelpakje nodig voor zakelijke afspraken? Overweeg om je kleding te lenen bij een kledingbibliotheek, zoals Wauw Closet of Lena. Het is zonde om dat ene dure pak voor honderden euro’s aan te schaffen en daarna jaren in de kast te laten hangen. Lenen is een goedkopere én duurzamere optie.  

6. Open je zakelijke rekening bij een duurzamere bank 

Een andere kleine stap die je kunt zetten, is kiezen voor een zakelijke rekening bij een duurzame bank. Triodos Bank biedt bijvoorbeeld duurzame spaarrekening. Deze bank steekt een deel van de winst in groene projecten, en is daarmee duurzamer dan diverse gewone banken. Ook ASN Bank biedt duurzamere zakelijke rekeningen aan. 

7. Koop je energie duurzamer in 

Heb je een (thuis)kantoor waarin je stroom verbruikt voor je apparatuur? Dan kun je iets bijdragen aan het milieu door te kiezen voor groene stroom. GreenPeace heeft een lijst met de groenste energieleveranciers. Hierop scoren onder meer Pure Energie, Greenchoice en VandeBron goed. Wil je het nog duurzamer maken en heb je spaargeld liggen? Dan zijn zonnepanelen een nog duurzamere optie. Daarmee wek je zelf je stroom op. 

8. Verzamel afval tijdens je lunchwandeling 

Een laatste leuke tip voor duurzamer ondernemen is om tijdens je lunchwandeling afval te rapen en gesorteerd weg te gooien. Dat is voor jou een kleine moeite, maar je doet de natuur er een groot plezier mee. En het is meteen een goede motivatie om je elke-dag-wandelen-doel niet te laten versloffen! Zo kun je gezonder én duurzamer ondernemen tegelijk. 

Kortom: iedereen kan duurzamer ondernemen 

Of jij nu een grote webshop hebt, op locatie werkt of vanuit huis zzp’t, iedereen kan iets bijdragen aan de wereld van morgen. De belangrijkste tip voor duurzamer ondernemen? Begin met dat ene stapje dat je vandaag kan zetten. Raap afval tijdens je lunchwandeling, leen je volgende chique outfit in plaats van iets nieuws te kopen of neem je Dopper mee zodat je geen plastic bekertjes nodig hebt. Zo simpel kan het zijn! 

Word lid van de SharePeople-community 

SharePeople is een netwerk van meer dan 13.000 ondernemers. We bieden een eerlijk, solidair en betaalbaar alternatief voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Daarbij delen we de risico’s voor arbeidsongeschiktheid. Daarnaast is SharePeople een community waarbinnen ondernemers elkaar helpen om gezond te blijven, beter te ondernemen en duurzamer te ondernemen waar dat kan.  

Sluit je vandaag nog aan bij SharePeople en betaal de eerste maand geen deelnamekosten. Binnen 3 minuten heb jij jouw vangnet voor arbeidsongeschiktheid geregeld en ben je daarmee automatisch lid van onze community. Doe de test en kijk of SharePeople ook bij jou past.

Meer over duurzaam ondernemen: