Sales tips voor zzp'ers

Drie tips die jouw sales een boost geven

Sales: voor sommige zzp’ers is het een regelrechte nachtmerrie. Niet iedereen is een ‘salestijger?’ en dat hoeft ook niet. Jij bent zzp’er omdat je wilt ondernemen op joúw manier. Lig jij wakker van sales, zoek dan een manier die bij jou past. Verkoop vanuit jouw kracht, dan hoeft het helemaal niet vervelend of moeilijk te zijn. Sterker nog, dan kan het zomaar opeens leuk zijn om te doen. We hebben een paar handige tips om jou als zzp’er te helpen met je sales. 

1. Maak alles kloppend

Sales is een totaalplaatje dat klopt. Alles wat je doet en deelt is salesgericht. Je huisstijl. Je merkbelofte. Hoe je communiceert en jij jezelf presenteert. Zorg in elk geval dat je verhaal klopt en dat je boodschap in al je communicatiemiddelen matcht. Stel je website blaft, dan moet jij tijdens een verkoopgesprek niet gaan miauwen.

2. Beklijf

Jij bent de personificatie van je product of dienst. Grote kans dat jouw naam in je bedrijfsnaam staat. Jij verkoopt dus jezelf. Vertel jouw verhaal op jouw unieke manier en maak het de moeite waard om naar te luisteren (of te lezen). Presenteer jezelf onderscheidend en verras. Een generieke presentatie ben je zo weer vergeten. Jij wilt beklijven en geen dertien in een dozijn zijn. Jouw nieuwe klant zoekt geen doorsnee, hij zoekt jou! 

3. Luister

Mensen luisteren naar mensen, maar ze hangen aan je lip als je een goed verhaal vertelt. Weet met wie je communiceert en maak je boodschap persoonlijk. Verkopen is vooral luisteren en een potentiele klant ruimte geven om zijn of haar vraag en behoefte te vertellen. Ga uit van de 5 w’s: wie, wat, waarom, waar, wanneer en welke. Als je goed luistert, is je antwoord op maat en laat je de klant zien dat je zijn of haar probleem begrijpt én oplost. 

Dan nog dit

Heb je de luxe om je sales uit te besteden (uiteraard via een collega-zzp’er), doe het dan vooral. Je kunt ook workshops en trainingen volgen en in jezelf investeren. Wat je ook doet, onderzoek vooral eerst wat je zelf sales-technisch in de vingers hebt en doe het op jouw manier. Dan ben je sowieso al onderscheidend. 

SharePeople is een ondernemersnetwerk met meer dan 6000 ondernemers in alle soorten en maten. Samen hebben we heel veel kennis en ervaring in huis. En daar kunnen we gebruik van maken. Wedden dat er een ‘salestijger’ tussen zit die jou kan helpen?