nieuws

Dit was het nieuws zzp’er

Je bent druk en moet dan ook nog bijblijven met het lezen van het nieuws. Dat hoeft dus niet meer. Want vanaf nu delen we regelmatig artikelen die de moeite van het lezen waard zijn. Soms heel actueel en soms al wat ouder. Maar altijd met een link naar jou als ondernemer. Heb jij een tip waarvan je denkt dat collega ondernemers er iets aan hebben? Laat het ons weten.

Pensioensparen voor zzp’ers: makkelijk of geldverspillen?

Als het aan minister Schouten ligt komt er een wetsvoorstel om de spaarruimte in de derde pijler te verhogen van 13,3% naar 30%. Dit betekent dat zzp’ers en ondernemers dan net zoveel ruimte krijgen om belastingvrij premie te storten in een lijfrente als mensen met een pensioenregeling via hun werkgever (tweede pijler). De minister wil toe naar een ‘experimenteerwetgeving’, kosten hiervoor bedragen 100 miljoen. Bron: Zipconomy.

Geldverspilling vindt Sjaak Zonneveld. Volgens hem zit niemand hierop te wachten. Hij ziet liever dat de pensioenopbouw wordt gekoppeld aan de omzet-aangifte. Het is in ieder geval voor de ondernemer een stuk inzichtelijker en makkelijker volgens Zonneveld.

Er zijn in ieder geval door D66 kamervragen gesteld over de pensioenopbouw door zzp’ers tijdens de coronacrisis. Laten we het voor nu er maar op houden dat er aandacht is voor het pensioengat voor zzp’ers.

Kilometervergoeding naar 23 cent per km. Lijkt ons een goed plan.

Al jaren staat het bedrag op 19 cent per km. En al jaren stijgen de kosten voor vervoer. En dat terwijl de kosten op brandstof exorbitant hoog zijn. De vergoeding is gekoppeld aan fiscale regels. Dus alles wat jij als ondernemer bovenop de km-prijs declareert moet je belasting over betalen.

Gelukkig is er een kleine opening voor gesprek, maar het gaat wel erg traag. Want het kabinet heeft aangekondigd de onbelaste reiskostenvergoeding per 2024 stapsgewijs te verhogen naar 23 cent. Dat is dus nog niet eens het Kwartje van Kok dat in 1991 is ingevoerd.

De zorg om de stijgende schulden.

Door de pandemie hebben veel ondernemers de betaling van belastingen mogen uitstellen. Heel mooi natuurlijk. Maar als je geen omzet maakt is het ook lastig om deze bedragen straks wel te betalen. Want waar doe je dat dan van?

NVVK deed onderzoek naar het aantal werkenden die serieus in de problemen dreigen te komen. Het gaat om zo’n 33.000. Eind februari waren er nog zo’n 159.000 kleine ondernemers met een openstaande belastingschuld. In oktober moeten de uitgestelde betalingen overgemaakt worden

Bron: NOS

SharePeople zet de markt van AOV-verzekeringen compleet op z’n kop.

SharePeople is een vangnet bij arbeidsongeschiktheid voor zzp’ers, gedurende de eerste twee jaar. Dat aanbod wordt uitgebreid tot aan de pensioenleeftijd. En wordt daarmee een volwaardig alternatief voor de AOV. Daarnaast wordt er gewerkt aan het opzetten van een eigen arbodienst onder de naam SharePeople Crowdability.

Door de nieuwe investeringsronde binnen de SharePeople Coöperatie, voor deze baanbrekende plannen, zijn nog meer deelnemers ook mede-eigenaar. En daarmee een ‘echte onderlinge’. Waarbij niet alleen de oprichters van de groei profiteren.

Bron: AmwebFindinet

Hier vind je meer nieuws dat voor jou als zzp’er of ondernemer van belang kan zijn. Bijvoorbeeld op het gebied van arbeidsongeschiktheid of pensioen. Ook SharePeople zelf is regelmatig in het nieuws.