nieuws

Dit was het nieuws zzp’er #7

Als zzp’er ben je de laatste tijd regelmatig in het nieuws. Iedereen vindt er wat van, maar wat vind jij eigenlijk? We zetten de belangrijkste berichtgevingen voor je op een rij. Het geeft je misschien wat meer stof tot nadenken over de toekomst. En hoe jij je zaken wilt regelen als ondernemer.

Is de verplichte AOV wel een goed idee?

Het aantal zzp’ers groeit en daarmee ook het aantal onverzekerden bij arbeidsongeschiktheid. Vooral starters slaan het regelen van een AOV ‘even’ over door de hoge kosten. Eerst maar eens geld verdienen toch? Een ‘sociaal’ probleem vindt de overheid en dus werd de verplichte AOV bedacht. Maar volgens dit recent onderzoek door KNAB blijkt dat steeds minder zzp’ers dit zien zitten, wanneer het duidelijk wordt dat:

  1. 8% van je inkomen de premie gaat zijn (max 220 euro per maand)
  2. Maximaal het minimum loon wordt gedekt (€ 1.680)
  3. Het een wachttijd van 1 jaar betreft!

Het plan staat nog tot minimaal 2027 in de politieke ijskast, want over de uitvoering zijn ze ook nog aan het debatteren. Bij SharePeople laten we in de tussentijd zien dat het veel eenvoudiger en voordeliger kan.

Een inkomen bij arbeidsongeschiktheid regel je al binnen 3 minuten. Sluit je vandaag nog aan en betaal de eerste maand geen deelnamekosten.

Lees ook: De verplichte AOV, hoe staat het er eigenlijk mee?

Flexibel werken is de norm voor jongeren

Vast contract? Zo 2019! En niet zo gek, want welke voordelen levert het eigenlijk op? Het biedt geen garanties meer op een hypotheek. En nu de banenmarkt in Nederland momenteel hotter is dan een verse pizza, heeft de jeugd het voor het uitkiezen. Werkapps zijn de Tinder van de werkwereld en jongeren swipen hun ideale klus bij elkaar. Maar ook als zzp’ers durven ze het ‘risico’ wel te nemen. Is flexibel werken dan toch de toekomst?

Het botst nog wel met de traditionele bedrijfscultuur in Nederland en dus blijven veel (fulltime) vacatures onvervuld. Terwijl die flexibiliteit eigenlijk heel goed kan werken voor bedrijven – en economie – benadrukt ook M. Groenhart van YoungCapital Direct.

Hier lees je het hele artikel: Nu.nl

Wat zijn de gevolgen van de uitspraak in de deliveroo zaak?

Na jarenlang getouwtrek heeft de Hoge Raad eindelijk besloten: de bezorgers van Deliveroo waren geen zzp’ers, maar werknemers. Het bedrijf beweerde dat de bezorgers mochten werken wanneer ze wilden en ritten konden weigeren, maar de rechter vond dat er duidelijk sprake was van een gezagsverhouding. Deliveroo heeft inmiddels zijn koffers gepakt en is niet meer actief in Nederland. Maar de gevolgen van deze uitspraak kunnen nog wel van invloed zijn op andere bedrijven met zzp’ers.

Hier vind je het hele artikel: Hogeraad

Televisielegende Wim de Bie overleden op 83-jarige leeftijd

Hij wordt ook wel gezien als de vader van de satirische televisie: Wim de Bie, televisiemaker en de wederhelft van Van Kooten, is op 83-jarige leeftijd overleden. Een hele generatie groeide op met typetjes als Tedje van Es, Berendien uut Wisp een oud-leraar Duits Otto den Beste.

“Zijn observaties waren scherp, gevat en ironisch, maar nooit cynisch of grof. Wel vooruitziend”, schrijft zijn omroep de VPRO.

Zo sluiten we dit nieuwsartikel af met een knipoog van Wim. Want na al deze informatie kan een TIS (tijdelijke informatie stop) wel fijn zijn, probeer het eens. En maak je geen zorgen, over 2 weken hebben we weer een samenvatting van het laatste nieuws, je mist echt niets.

Wat was jouw favoriete sketch van Van Kooten en De Bie? Zet het in de comments.

Hier vind je het memoriam artikel: VPRO

Reminder: Het is weer tijd voor de IB. Maar wanneer ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting? Check het hier en voorkom een hoop gedoe.

Lees ook: