nieuws

Dit was het nieuws zzp’er #5

Tijd is geld toch? Dan hebben we goed nieuws voor jou als ondernemer. Lees binnen 5 minuten hoe je geld kan verdienen op je zakelijke ritje, het regelen van je arbeidsongeschiktheid én het volgen van een studie! Doe er (snel) je voordeel mee.

Tijd over? Lees dan ook de laatste ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en waar je mede-ondernemers (soms) tegen aan lopen.

Zakelijk ritje met het ov? De belastingdienst betaalt mee 

Maak jij (af en toe) ritjes met het openbaar vervoer naar een opdrachtgever of je favoriete co-working space? Dan mag je dit als zakelijke reiskosten opvoeren in je boekhouding. Oftewel: je mag de kosten aftrekken én de btw erover terugvragen. Een op de drie zzp’ers doet dit niet en laat gemiddeld 260 euro per jaar liggen. Misschien omdat ze – net als jij – er niet van op de hoogte zijn óf het te veel gedoe vinden? Goed nieuws! Met een (gratis) OV-businesscard draai je eenvoudig een overzicht uit van al je gemaakte zakelijke ritten. En ontvang je de factuur met btw in je mail die je kunt opvoeren in je boekhouding.  

Bus gemist? Ook met de auto of zelfs de fiets geldt er een belastingvrije kilometervergoeding voor zzp’ers. Hoe dat precies zit lees je hier > 

Nee maar(t), waar blijft de tijd? 

De aangifte inkomstenbelasting staat weer voor je klaar. Geen stress, je hebt echt nog wel even de tijd om deze in te dienen. Maar als ondernemer heb je al snel een volle agenda. En naast je dagelijkse werkzaamheden zijn er ook randzaken die je aandacht eisen. Er zijn nog meer belangrijke data waar je als zzp’er van op de hoogte wilt zijn. Fijn dat de KVK deze voor jou op een rijtje heeft gezet. Zo heb jij weer grip op jouw agenda. En is die aangifte inkomstenbelasting zo van je to-do lijstje gestreept.  

Als deelnemer van SharePeople maken we het je ook eenvoudig en lees jij (of je boekhouder) hoe het zit met de belastingdienst > 

Een inkomen bij arbeidsongeschiktheid regel je al binnen 3 minuten. Sluit je vandaag nog aan en betaal de eerste maand geen deelnamekosten.

Help! Technische storing bemoeilijkt aanvragen STAP-subsidie UWV 

Ondernemers opgelet! Het UWV biedt sinds 2022 een fantastische subsidie regeling aan: het STAP-budget. Hiermee kunnen werkenden, dus ook jij als zzp’er, tot maximaal €1.000 per jaar investeren in een erkende opleiding. Het doel? Je verder ontwikkelen en nog beter inzetbaar zijn op de arbeidsmarkt. 

Wij begrijpen maar al te goed dat deze regeling ontzettend populair is en dat de FOMO begint toe te slaan. Maar ja, wie het eerst komt, wie het eerst maalt. En daar moet je geduld voor hebben, veel geduld. Want zo was er afgelopen dinsdag tijdens de zesde subsidieronde ook nog eens een technische storing. Waardoor het aanvragen van subsidie deze week niet mogelijk is. Super balen natuurlijk! 

Een woordvoerder van het UWV heeft gezegd dat er binnen enkele dagen een oplossing komt. Dus, houd deze website in de gaten en probeer het vooral nog een keer als de techniek weer meewerkt. De aanhouder wint.

Foute blauwe brieven raken ondernemers met coronaschuld 

De Belastingdienst heeft ondernemers met een belastingschuld door corona de stuipen op het lijf gejaagd. Er belandde bij velen een – onterecht verzonden – aanmaningsbrief op de mat. Waarin werd gesteld dat ze de achterstallige schuld (ineens) voor 1 maart moeten terugbetalen of anders de betalingsregeling wordt ingetrokken. Ook als je netjes was begonnen met betalen volgens de eerdere gestelde termijn van 60 maanden.

De onduidelijkheid van de brief deed er nog een schepje bovenop. Want om welk bedrag gaat het dan precies? Ondertussen heeft de Belastingdienst laten weten dat het om een, ja echt waar, technische storing gaat. Blauwtje, bedankt!

Arbeidsongeschikt door Covid

De pandemie heeft verstrekkende gevolgen die steeds meer aan het licht komen. Deze week onthulde dagblad Trouw dat het UWV in 2022 meer dan 1500 mensen (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt heeft verklaard als gevolg van (long) covid, waarvan de meerderheid werkzaam is in de zorgsector.

Bij SharePeople Crowdability, de arbodienst voor zzp’ers, zien we een soortgelijke trend bij zzp’ers. Opvallend is ook hier het relatief hoge aantal gevallen van arbeidsongeschiktheid als gevolg van (long) covid in de zorgsector. Het UWV voorziet dat het aantal nog zal toenemen vanwege de complexiteit van de ziekte. Meer details over verschillen tussen individuele gevallen volgen in april, als het UWV zijn onderzoek publiceert. We houden je op de hoogte.

Lees ook: