nieuws

Dit was het nieuws zzp’er #4

Als ondernemer richt je je volledig op je zaak. Dat je daarmee andere ‘zaken’ soms uit het oog verliest is niet zo gek. Gelukkig hoef je als zzp’er niet altijd alles alleen te doen. Zo zorgen we samen voor een vangnet bij arbeidsongeschiktheid én zetten we de belangrijkste en meest inspirerende artikelen voor je op een rij. Lekker kort en overzichtelijk. Heb je weer meer tijd over om van het pinksterweekend te genieten.

Afschaffing van de Fiscale oudedagsreserve (FOR) is definitief

‘Leuker kunnen ze het niet maken, wel makkelijker.’ En daar heeft de Belastingdienst gelijk in, want leuk is anders. De afschaffing van de FOR heeft deels te maken met het spekken van de staatskas welke de verhoging van de AOW ten goede zal komen. Uit een recent onderzoek van BrightPensioen werd duidelijk dat veel zzp’ers gebruik maken van de regeling, maar het geld niet ‘echt’ opzij zetten. En dus vertelden we je er meer over in dit artikel. Want het kan juist slim zijn om het geld eerst te parkeren (aka doteren) alvorens het in een lijfrenteproduct te storten. Zo heb je fiscaal voordeel én kun je in financieel mindere tijden – geen recht op TOZO bijvoorbeeld – bij je vermogen. Klinkt ingewikkeld en leuk doen ze niet aan, dus daar dacht de overheid anders over. Vanaf 2023 zul je op zoek moeten naar andere alternatieven. De FOR wordt definitief afgeschaft.

Bron: FNV

Theatertechnici laten het doek vallen

We volgen allemaal de soapserie van Schiphol, maar onlangs draaide er ook een spin-off. Het personeelsdrama zet zich namelijk voort, want ook andere sectoren hebben hier enorm veel last. Zo was er een staking van theatertechnici tijdens de première van ‘De Toverberg’ bij Internationaal Theater Amsterdam (ITA). De aanhoudende werkdruk was en is te hoog. Maar er speelt meer achter de schermen; complex technische vraagstukken, last-minute wijzigingen en moeizame repetitieprocessen. Is een hoger uurloon de oplossing? Oordeel zelf.

Bron: Volkskrant

Wat is er mis met de traditionele manier van verzekeren?

‘Veel te duur en ingewikkeld’ volgens Cosmas en dus besloot hij een alternatief te starten; SharePeople. En daar weet jij nu alles van af. Maar waar is het dan eigenlijk mis gegaan met die verzekeraars? Allereerst moet er een reserve opgebouwd worden om mogelijke schades in de toekomst te kunnen uitkeren. Met beleggen proberen verzekeraars een hoger rendement te behalen. De Nederlandse bank houdt hier toezicht op en dat is niet geheel kosteloos, in tegendeel zelfs. Worden er winsten geboekt, dan komt dit in de zakken van de aandeelhouders. Vallen de beleggingsresultaten tegen?  Precies, dan gaat de premie omhoog. Dat kunnen we bij SharePeople beter en goedkoper, tijd om verzekeringsland op z’n kop te zetten.

Bron: Change inc.

Een vijftigje in die oude broekzak verjaart niet

Helemaal vergeten dat je dat vijftigje nog in die oude broek van 10 jaar geleden had zitten, een leuke meevaller. En dat herinnerde je eraan dat je nog geld tegoed hebt van een (zakelijke) klant. Als je die net zolang vergeet als dat briefje in je broekzak is je factuur allang verjaart. Want na 5 jaar is deze niet meer te incasseren bij zakelijke klanten en bij consumenten in sommige gevallen al na 2 jaar niet meer. Een aanhoudende wanbetaler? Begin dan op tijd met het verzenden van aanmaningen. En niet alleen digitaal, maar schriftelijk en aangetekend. Om problemen te voorkomen met de bewijslast.

Bron: De Zaak

Hier vind je meer nieuws dat voor jou als zzp’er of ondernemer van belang kan zijn. Bijvoorbeeld op het gebied van arbeidsongeschiktheid of pensioen. Ook SharePeople zelf is regelmatig in het nieuws.