nieuws

Dit was het nieuws zzp’er #2

Met enige regelmaat delen we artikelen die de moeite van het lezen waard zijn. Lekker kort en overzichtelijk. Zo blijf je naast je drukke bestaan ook nog op de hoogte van het nieuws in de wereld om je heen. En altijd interessant genoeg voor jou als ondernemer. Heb jij een tip waarvan je denkt dat collega ondernemers er iets aan hebben? Laat het ons weten.

Zzp’ers financieel in de nesten met de FOR

De fiscale oudedagsreserve (FOR) is een valkuil voor veel zzp’ers. Hoe precies? Door het te gebruiken maar niet opzij te zetten. Of door de FOR niet te gebruiken en dus niks op te bouwen voor hun oudedag.

BrightPensioen liet een onderzoek uitvoeren. En daaruit blijkt dat 34% procent van alle zzp’ers gebruik maakt van de FOR. Maar 53% zet het geld niet of niet genoeg opzij. Hierdoor kunnen zzp’ers volgens Sjaak Zonneveld in financiële problemen komen vertelt hij BNR.

Verplicht geld opzijzetten zou een oplossing kunnen zijn. Een ander optie volgens Zonneveld is, flexibeler omgaan met het gebruik van lijfrente als het financieel minder goed gaat.

Bron: BNR

Sociale zekerheid voor zzp’ers? In Nederland kom je er bekaaid vanaf

Vijf jaar lang onderzocht Saskia Montebovi hoe het nou zit met de sociale zekerheid van zzp’ers in Nederland. En vergeleek die sociale zekerheid met zelfstandigen in andere EU lidstaten. Wat blijkt: de Nederlandse zelfstandige neemt de grootste risico’s. Portie lef, onwetendheid of ‘systeem error’? Dat laatste volgens Motebovi en daar is onze eigen Commissie Borstlap het mee eens: ‘In een rechtvaardig stelsel heeft iedereen recht op bescherming’. Maar een complete hervorming duurt jaren. En zolang de verplichte aov voor zzp’ers steeds op de lange baan wordt geschoven, zul je nog steeds voor je eigen vangnet moeten zorgen.

Bij SharePeople zitten we in ieder geval niet stil en komen we dit jaar nog met een baanbrekende oplossing bij arbeidsongeschiktheid tot aan pensioenleeftijd.

Bron: Zipconomy

Modern Werken vier je zo!

Yes, we mogen weer! Zo heb je vast genoten van de rommelmarkt op Koningsdag of dansend de vrijheid gevierd op 5 mei. En omdat je nu toch lekker in de feestmodus zit, tippen we je het Festival voor Modern Werkenden. Georganiseerd door de Werkvereniging op 11 mei as. Laat je verrassen met bakken vol ideeën en inzichten waarmee je van jouw werk (nog meer) een feestje maakt! Iedereen is welkom, van zzp’er tot ambtenaar en van in-between-jobs tot HR-medewerker. Jij dus ook. Ga je liever niet alleen? Cosmas van SharePeople neemt je mee op (speed) date, dus geen zorgen. Fun gegarandeerd.

Bron: Werkvereniging

Flexwerkers steken hun middelvinger op naar Schiphol

De bagageband loopt stroef, heel stroef. Veel flexwerkers en zzp’ers waaronder ‘koffergooiers’ en beveiligers stappen op wegens onderbetaling en slechte arbeidsomstandigheden. De laatste jaren heeft Schiphol rond hun vaste kern een steeds dikkere flexibele schil opgezet van freelancers en nul-urencontracten. Welke werd uitbesteed aan externe organisaties met harde onderlinge concurrentie. Nu de arbeidsmarkt krap is krijgen ze de rekening. Lange wachtrijen, ontevreden reizigers en minder vluchten zijn het resultaat. De middelvinger resulteerde uiteindelijk in een verbeterde cao voor al het grondpersoneel. Maar voorlopig zul je eerder je koffers moeten pakken.

Bron: AD