Dit was het nieuws zzp’er 16-5-2025
Er komt nogal wat op zelfstandigen af: strengere regels, rechtszaken, gedoe over schijnzelfstandigheid… Het nieuws is vaak niet bepaald geruststellend. Daarom hebben we bij SharePeople de belangrijkste berichten voor je op een rij gezet — en er meteen een positieve draai aan gegeven. Niet om het mooier te maken dan het is, maar omdat er óók kansen liggen.
Inhoud
- Waarom ‘geen zzp-banen’ ook goed nieuws kan zijn
- Werkgevers bieden aflossing studieschuld aan — en jij dan?
- Verplichte AOV? Misschien minder duur dan gedacht
- Schijnzelfstandigen krijgen flinke uitkering na rechtszaak
Waarom ‘geen zzp-banen’ ook goed nieuws kan zijn
Vier maanden na de strengere zzp-handhaving op schijnzelfstandigheid raakt vooral de zorgsector in de knel.
Zorginstellingen hopen nog altijd dat zzp’ers de overstap naar loondienst zetten. De praktijk laat echter iets anders zien. En dus begint de behoefte aan zzp’ers weer te groeien. VZN: “Er zijn geen zzp-banen, er zijn alleen zzp-opdrachten.” Dat vraagt om een andere blik. Voor zelfstandigen die hun ondernemerschap zichtbaar en serieus nemen, ligt hier juist een kans om sterker te staan — ook als de regels veranderen.
[bron: NOS]
Werkgevers bieden aflossing studieschuld aan — en jij dan?
Een slimme nieuwe troef op de arbeidsmarkt: werkgevers helpen jonge werknemers met het aflossen van hun studieschuld. Voor zelfstandigen is dat een reminder: jouw kracht ligt juist in vrijheid en eigen regie. Je bent niet gebonden aan één baas en bepaalt zelf je koers. Investeer in jezelf door te zorgen voor goede verzekeringen, pensioen en ontwikkeling. Zo laat je zien dat jij als ondernemer klaar bent voor de toekomst, ook zonder studieschuldregeling.
[bron: FD]
Verplichte AOV? Misschien minder duur dan gedacht
De premie voor de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zelfstandigen hoeft misschien niet zo hoog te worden als eerst gedacht. Namelijk 6,5%.
Want als je kiest voor een wachttijd van een jaar kan volgens experts de premie terug naar 5,6%. En bij een wachttijd van twee jaar zelfs naar 5%. Dus hoe langer je de rekening zelf betaalt, hoe lager de premie. Voor zelfstandigen die hun risico’s willen afdekken, betekent dit dat zo’n verzekering betaalbaar kan zijn.
[bron: ZiPconomy]
Schijnzelfstandigen krijgen flinke uitkering na rechtszaak
Tienduizenden euro’s kregen ze, de mensen die toch geen echte zelfstandige bleken te zijn. Goed voor hen, maar wat betekent dat voor jou? Dat het nóg belangrijker wordt om zichtbaar te maken dat jij wel ondernemer bent. Niet alleen door hoe je werkt, maar ook door wat je regelt: AOV, pensioen, meerdere opdrachtgevers, eigen tarieven. Wil je weten hoe je ervoor staat? Doe dan de Zelfstandigentoets. En als je toch zo lekker bezig bent, regel dan ook:
je AOV bij SharePeople
en je pensioen via BrightPensioen
[bron: Nieuwsuur]