nieuws

Dit was het nieuws #10

Het nieuws is net als het weer. Lekker wisselvallig. De ene dag loop je op wolken en de andere dag met je poten in de klei. Het kwakkelt dus nogal. We kunnen het daarom hebben over het Songfestival (veel muzikanten zijn immers ook zzp’er) of vakantiegeld (heb jij als zzp’er daar een potje voor gereserveerd?). Of we delen hier gewoon het nieuws van de afgelopen twee weken dat ons opviel of waar we niet over uitgepraat raken. Wel zo handig.

Waar we niet over uitgepraat raken is de verplichte AOV

Nu blijkt dat de interpretatie op de cijfers die minister Van Gennip gebruikt (80% van de zzp’ers wil een verplichte AOV) niet helemaal juist is. En het UWV heeft aangegeven dat zij niet klaar zullen zijn om deze extra taak om de verplichte AOV voor zzp’ers uit te voeren, vond BNR Nieuwsradio het tijd het gesprek aan te gaan. Een gesprek over waarom het wél en waarom het géén goed idee is. Daarover hoor je meer in deze uitzending.

We zijn nieuwsgierig naar hoe jij erin staat. Laat het ons weten.

[bron: ZiPconomy, BNR nieuwsradio]

Eindelijk, compensatie voor long covid. Of toch niet?

Covid had en heeft een enorme impact op de arbeidsmarkt. We zien het bijvoorbeeld terug in de personeelstekorten, het anders werken. En daar wordt veel over gesproken. Waar lange tijd geen oog voor was, was voor al die mensen die ziek thuis zitten door long covid. Minister Helder komt daarom met een compensatieregeling voor zorgmedewerkers die nu kampen met long covid. Goed nieuws dus, maar helaas niet voor zzp’ers zonder AOV. Zij worden vooralsnog van deze regeling uitgesloten. Maar de lobby is nog niet voorbij.

[bron: SoloPartners]

Minder zzp’ers in het onderwijs

Ook het onderwijs kampt met enorme personeelstekorten. Er wordt veel met zzp’ers gewerkt en met tijdelijke contracten. Minister Wiersma wil dat dit gaat veranderen. Hij wil meer vastigheid en minder zzp’ers in het onderwijs. Voortaan mogen scholen nog maar 5% van het budget besteden aan het innhuren van zzp’ers. En moeten tijdelijke contracten na een jaar omgezet worden naar een vast contract. Wat denk je, is dit een goed plan?

[bron: NOS]

Werkgeluk, het zou doodnormaal moeten zijn

We besteden een substantieel deel van onze tijd aan werk. Dan is het fijn als het ook een beetje prettig is. De druk wordt echter steeds hoger, steeds meer mensen vallen uit door een burn-out, worstelen met stress, depressieve gevoelens en zoveel meer. Vraag is hoe we hoe we het werkgeluk kunnen behouden of vergroten. Pakhuis de Zwijger organiseerde hiervoor ‘De avond van het werkgeluk’. Ook Roos Wouters van de Werkvereniging nam deel in het panel.

[bron: Pakhuis de Zwijger]

to-do lijstjes

Voorlopig is er nog geen verplichte AOV en als het zover is dan heeft SharePeople nu ook een oplossing voor een inkomen bij arbeidsongeschiktheid tot aan AOW leeftijd, SharePeople Lang. Daarmee kun je met een gerust hart verder ondernemen en je werkgeluk vergroten. En kan er weer een item van je to-do lijstje geschrapt worden.

Heb jij een leestip waarvan je denkt dat collega ondernemers er iets aan hebben? Laat het ons weten. Samen weten we meer.

Lees meer nieuws: