nieuws

Dit was het nieuws #8

Dit was er onlangs in het nieuws. En dat kan voor jou als ondernemer van belang zijn. Zoals de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, aangepaste regelingen of toeslagen waar je recht op hebt. Belangrijke zaken dus.

Zzp’ers veroveren de flexbranche in 2023

Meer regeltjes, om zo de groei van de flexibilisering in de arbeidsmarkt te remmen. Zo worden nulurencontracten geschrapt en de uitzendcontracten verkort binnen de flexbranche. Minder aantrekkelijk voor bedrijven. Meer mogelijkheden voor zzp’ers. Maar ook hier wordt een fiscaal stokje voor gestoken. Door de afschaffing van zelfstandigenaftrek en de invoering van de verplichte AOV, zullen de tarieven van zzp’ers stijgen. Minder aantrekkelijk voor bedrijven. Maar er zit een groot gat tussen de invoering van de maatregelen. Waardoor de fiscale verschillen in iedergeval in 2023 zo groot zijn dat de flexwerkers aan het kortste eind trekken.

Bron: ING en Business Insider

Webwinkel crash sinds begin 2022

Een recordaantal bedrijven zijn opgeheven sinds de start van de meting door het CBS in 2017. 84% hiervan zijn zzp’ers waarvan een groot aandeel eigenaar van een webwinkel. Je kan wel stellen dat nu het kaf van het koren wordt gescheiden. Want het coronatijdperk was de uitkomst om je online onderneming te starten. Nu de fysieke winkels weer geopend zijn komt het moment van de waarheid en leggen toch een groot deel van de webshops hun werkzaamheden neer.

Bron: CBS

Ouderschapsverlof alleen voor werknemers

Sinds augustus hebben ouders recht op 9 weken betaald ouderschapsverlof. Maar zzp’ers kunnen mogen dit op hun (zwangere) buik schrijven. Nederland mag dan een ‘modernisering slag’ maken naar meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Het zorgt voor nog meer verdeeldheid op de arbeidsmarkt door zzp’ers uit te sluiten van deze regeling. Vooral wanneer werkenden (dus ook zzp’ers) met kinderen tot 12 jaar wel financieel mogen inleveren om deze regeling te kunnen financieren.

Bron: Nu.nl en De Ondernemer

Laatste kans om nog toeslag aan te vragen

Laat geen geld liggen en controleer binnen 5 minuten of jij nog huur of zorgtoeslag kunt ontvangen van de Belastingdienst. Je vult het bruto inkomen in, dus na aftrek van alle posten zoals de zelfstandigenaftrek. Het toetsingsinkomen is dus een stuk lager dan je misschien gedacht had. Meevallertje dus. Je hebt nog 1 september om de aanvraag in te dienen.

Bron: De Ondernemer

Heb jij een leestip waarvan je denkt dat collega ondernemers er iets aan hebben? Laat het ons weten. Samen zijn we beter.

Lees ook: