nieuws

Dit was het nieuws #6

Filter jij het nieuws ook op de koppen om zo snel op de hoogte te zijn? Wij hebben vast een selectie voor je gemaakt van artikelen die de moeite van het lezen waard zijn. Soms heel actueel en soms al wat ouder. Maar altijd met een link naar jou als ondernemer.

Wildgroei aan kappers

Voor een strakke coupe hoef je niet ver. Want als er een sector is gegroeid in de afgelopen jaren dan is het wel het kappersvak. Sinds 2017 is het aantal kappers namelijk gestegen met 17 procent. En ja, het merendeel van deze kappers zijn zzp’er. Je kunt bij de buurvrouw op bezoek in haar ‘Knipschuur’ aan huis of boekt een privé knipbeurt aan je eigen keukentafel. De reden dat er vooral wordt gekozen om als zzp’er aan de bak te gaan? Meer grip op de invulling van de agenda en de hoge kosten van winkelpanden en personeel.

Bron: De ondernemer

Schone schijn met de wet DBA

Met de wet DBA kan worden bepaald of er sprake is van schijnzelfstandigheid; verkapt dienstverband. Een duidelijk voorbeeld is de (schijn)zelfstandige platformwerkers. Maar de criteria zijn die de wet hanteert zijn te kort door de bocht voor veel andere sectoren. Door te veel onduidelijkheden in de wet wordt daarom handhaving uitgesteld tot 2025. Terecht, maar kan het niet wat sneller? De hulp van diverse zzp-belangenorganisaties wordt ingeschakeld en ze komen dan ook met suggesties.  

Bron: Zipconomy

Vrijheid is blijheid! Toch?

Vier op de tien zelfstandige ondernemers had zich het ondernemerschap mooier voorgesteld. Meer dan de helft had zich bij de start rijker gerekend. En ook de praatjes bij het koffiezetapparaat zijn toch een groot gemis. Voorlichting en begeleiding van (overheid)instanties had de teleurstelling kunnen verminderen volgens de ondervraagden. Maar ondanks een stroeve start is er maar een enkeling die binnen een jaar weer terug in loondienst gaat. Als zzp’er heb je zelf de regie, ook voor meer werkplezier.

Bron: ZZP Barometer

Inflatie dilemma voor groot deel van de ondernemers.

Veel klanten betaalden uit support het maandabonnement van de sportschool door tijdens de lockdown. En nu hikken ze tegen een prijsverhoging aan door de sterke inflatie. Gaan klanten blijven? Want iedereen voelt het nu in de portemonnee. Een dilemma voor veel ondernemers die van de regen in de drup vallen. Uit het onderzoek van Knab geeft 33% van de zzp’ers aan in een slechtere financiële situatie te zitten dan vorig jaar.

Bron: Knab bank

Heb jij een leestip waarvan je denkt dat collega ondernemers er iets aan hebben? Laat het ons weten. Samen zijn we beter.