nieuws

Dit was het nieuws zzp’er #4

Is het in jouw branche lastig om te onderhandelen over de prijs als zzp’er? Dat kan nu ook gezamenlijk! Je leest hier het belangrijkste nieuws voor jou als ondernemer. Kort en overzichtelijk. Zo heb jij tijd om te doen waar je goed in bent, ondernemen.

Ondernemen is ook onderhandelen

Er is goed nieuws voor zelfstandigen met lage tarieven in Nederland. Dankzij een aanpassing van de Autoriteit Consument & Markt mogen deze zzp’ers voortaan samen onderhandelen over een betere prijs. Een stap in de goede richting.

Maar er is ook twijfel. Wat als het afgesproken minimumtarief ook het maximum wordt en het de ruimte om (individueel) te onderhandelen verkleint?

Het idee is om naar de opdrachtgevers te kijken en de beloningen voor deze zzp’ers te verbeteren. En het minimum tarief niet lager mag liggen dan iemand in loondienst, waarbij het pensioen en risico op arbeidsongeschiktheid wél is geregeld.

Hoe denk jij hierover?

Hoeveel rust gun jij jezelf als zzp’er bij ziekte?

Kan jij je nog herinneren dat je als kind met een loopneus, buikpijn of hoofdpijn naar school moest van je moeder? Het was geen pretje, maar je ging toch.

Volgens de vakbond CNV hebben veel volwassen nog steeds dat zelfde gevoel. Uit onderzoek onder 2600 werknemers blijkt dat meer dan de helft van de mensen in loondienst naar het werk gaan als ze ziek zijn.

Steeds meer werknemers voelen de druk om snel weer aan het werk te gaan. Ook opvallend is dat 57% van de ondervraagden aangaf dat er naar de aard en oorzaak van het verzuim werd gevraagd. Dit mag wettelijk niet en toch gebeurt het blijkbaar.

CNV raadt werkenden aan om zich echt een paar dagen ziek te melden. Zeker in een tijd waarin psychisch verzuim de grote boosdoener is, is het belangrijk dat we onszelf genoeg rust geven om weer fit te worden en blijven. Op de lange termijn profiteert zowel de werknemer als de werkgever hiervan. Hoeveel rust gun jij jezelf als ondernemer bij ziekte?

Vrijheid boven zekerheid

Met de komst van meer flexcontracten hoopt de overheid dat werkenden meer zekerheid krijgen. Het aantal flexwerkers met contract neemt toe. Maar de zekerheid lijkt voor een grote groep geen prioriteit. Uit een recent onderzoek van CBS en TNO stapt een groot deel over naar zzp’er.

Het aantal eenpitters in Nederland is binnen een jaar tijd met 70% gestegen. Vooral onder jongeren is het ondernemerschap geliefd. Zo kun je je eigen uren, tarieven en werkzaamheden bepalen. Maar vergeet niet dat je ook je eigen boekhouding, pensioen en arbeidsongeschiktheid moet regelen. Hoe zeker ben jij van jouw zaak?

Een inkomen bij arbeidsongeschiktheid regel je al binnen 3 minuten. Sluit je vandaag nog aan bij SharePeople en betaal de eerste maand geen deelnamekosten.

Lees ook