nieuws

Dit was het nieuws #3

Wist je dat jij als zzp’er de term ‘job crafting’ op je cv kunt zetten? En opdrachtgevers nu wél je BSN-nummer mogen opvragen? Je leest hier het belangrijkste nieuws voor jou als ondernemer. Kort en overzichtelijk. Zo heb jij tijd om te doen waar je goed in bent, ondernemen.

Mag ik je BSN- nummer?

Vraagt je opdrachtgever (ineens) om je BSN-nummer? Dat komt omdat ze moeten voldoen aan de renseigneringsverplichting. Waarbij ze aan de Belastingdienst moeten doorgeven aan welke zzp’ers zonder BTW-plicht ze betalingen hebben gedaan. Zzp’ers in de zorg bijvoorbeeld. De AVG is hier even niet van toepassing. De Belastingdienst moet wel z’n werk kunnen doen. En controleert hiermee of jouw omzet op de aangifte IB een match is met het totaalbedrag van je opdrachtgevers. En of je wel terecht zonder BTW factureert.

Check, check, dubbelcheck. Kortom niks om je zorgen over te maken. Je BSN-nummer wordt vaker gevraagd en mag de opdrachtgever op grond van de AVG gevraagd worden.

Vrijheid, blijheid?

Werken waar, hoeveel en wanneer je maar wilt. Kan het écht? Die vrijheid is voor veel mensen te vinden in het ondernemerschap. Het zzp’en wint aan populariteit en Nederland heeft het recordaantal van 1,2 miljoen bereikt en lijkt niet te krimpen. Vooral jongeren durven de sprong te wagen. Maar er zitten wel wat risico’s aan. Zo moet je onder andere zelf je arbeidsongeschiktheid regelen, je administratie doen en je pensioen regelen. Tja, voor niets gaat de zon op. Al dat ‘extra’ werk kan het dubbel en dwars waard zijn. Want zo blijkt het werkgeluk bij zzp’ers hoog te scoren.

Toch wil de overheid het aantal liever terugdringen en scherpen wet- en regelgeving aan. Gelukkig zijn er goede initiatieven zoals SharePeople die het modern werken steeds eenvoudiger en voordeliger maken. Een AOV regel je al binnen 3 minuten. Sluit je vandaag nog aan en betaal de eerste maand geen deelnamekosten.

Zzp’ers hebben minder last van burn-out dan werknemers

Ooit gehoord van ‘job crafting’? Het is een term voor één van de voordelen die je als zzp’er hebt. Namelijk: zelf bepalen hoe het werk eruitziet. En dat geeft rust, zelfs als je het druk hebt. Geeft het werk een voldaan gevoel en heb je de touwtjes zelf in handen, dan levert dat minder stress op. En verlaagt de kans op een burn-out.

Deze inzichten uit een recent onderzoek zijn interessant op gebied van preventie. Het ‘altijd aan staan’ hoeft dus niet meteen een probleem te zijn, maar zijn vooral autonomie en zingeving belangrijk

Lees ook