nieuws

Dit was het nieuws #17

Deze periode van het jaar ben je druk in de weer. En lijkt de tijd even stil te staan. Maar de wereld, die draait gewoon door. We houden je, ook vandaag, op de hoogte met nieuws dat voor jou als zzp’er of ondernemer van belang kan zijn. Lekker kort en overzichtelijk. Bijvoorbeeld op het gebied van arbeidsongeschiktheid of pensioen.

Schaam jij je voor psychische klachten?

In het eerste kwartaal van 2022 werd het hoogste ziekteverzuim ooit gemeten. Met corona als grootste boosdoener. Maar opvallend is ook de grote stijging in psychische klachten. En is volgens de onderzoekers van deze steekproef niet te wijten aan de pandemie. Omdat deze zorgelijke trend al voor de uitbraak zichtbaar werd. Vooral jongvolwassen trekken aan de bel en meldden bijna 1 op de 2 een stoornis. Wat is dan wel de oorzaak? Daar moet nog verder onderzoek naar gedaan worden, maar een vermoeden is er wel. Prestatiedruk en individualisering van de maatschappij zouden een reden kunnen zijn. Daarnaast zou de stijging heel goed te maken kunnen hebben met het langzaam verdwijnen van het taboe op psychische klachten. Jongeren nemen een voorbeeld aan hun idolen die steeds vaker uit durven te komen voor hun problemen.

Hoe zorgelijk is een groei in zzp’ers voor het sociale stelstel?

Afgelopen maand tikte we het magische aantal zzp’ers aan. Met meer dan één miljoen zelfstandigen steekt Nederland met kop en schouders boven de andere EU-landen uit. Zorgelijk vindt het kabinet. Want de groeispurt zzp’ers is met name zichtbaar in de zorg- en welzijnsberoepen. En aan de andere kant een krimp in het aantal vaste krachten. En deze verschuiving wijst in de richting van schijnconstructies. Iets wat het sociale stelsel flink kan doen laten rammelen.

Ondernemen betekent zelf doen

Met die stijging in zzp’ers groeit ook het aantal werkenden zonder pensioen. Als vaste kracht in het onderwijs en de zorg werd dit voor je gedaan. Maar ondernemen betekent toch echt dat je het allemaal zelf moet doen. Dus ook dat potje voor later en het regelen van je arbeidsongeschiktheid. Ingewikkeld? Dat hoeft het niet te zijn. Sla twee vliegen in één klap, bij SharePeople en BrightPensioen zorg jij zelf voor sociale zekerheid.

Meer gelijkheid in sociale zekerheid

Daar is het kabinet het mee eens, de verschillen in sociale zekerheid tussen zzp’er en werknemer, moeten kleiner. Met de invoering van de verplichte AOV bijvoorbeeld. Deze ligt al een lange tijd op tafel, maar in Q1 van 2023 komt er meer duidelijkheid over. ‘Beloofd!’ zegt  Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken). Ze gaf ook al een tipje van de sluier. En vertelde dat er twee opties zijn: een eenvoudige AOV en een ingewikkelde met een opt-out. Wat betekent dat je (waarschijnlijk onder voorwaarden) ook ergens ander je AOV geregeld mag hebben. Ergens tussen 2027 en 2029 wordt dit ingevoerd. Ga jij er op wachten?

Regel ’t nu en betaal de eerste maand geen deelnamekosten

Lees ook