nieuws

Dit was het nieuws #16

Het is alweer de laatste maand van het jaar. Druk, donker en voor veel mensen hopelijk ook gezellig. Maar dat to-do lijstje moet natuurlijk ook nog af. Om je te helpen hebben we daarom wat tips en weetjes op een rij gezet. Dat scheelt weer en kun jij je weer bezighouden met wat je het liefste doet, namelijk ondernemen.

Zie jij jezelf als ondernemer, zzp’er of ben je een schijnzelfstandige?

Laten we wel wezen, wij denken dat Nederland voorloper is in het aantal zelfstandig ondernemers. Ooit ontstaan vanuit een economische crisis waar vaste krachten te duur waren en door de achterdeur als zzp’er opnieuw werden ingevlogen. En ja daar ontstond dus de schijnzelfstandige. De overheid wil hier iets aan doen en werkt aan een voorstel om deze vorm van zelfstandigheid tegen te gaan door middel van een gedragscriterium

In februari 2023 zal de minister hierover in debat gaan. We houden het in de gaten voor jullie.

Barre tijden en donkere dagen met ook wat lichtpuntjes

De energiekosten rijzen de pan uit, de boodschappen worden duurder en dan is het ook nog eens zo’n beetje de duurste maand van het jaar. Het is dus ook de maand om vooral te kijken waarop je kunt besparen. Bijvoorbeeld op je zorgpremie. Die kun je tot het eind van het jaar aanpassen. Gelukkig zijn er meer zaken waar je op kunt besparen. Zoals het isoleren van je huis. Of pak eens vaker de fiets in plaats van de auto. Maar je kunt ook kosten besparen door je AOV te regelen via SharePeople. Of het nu een korte dekking is, of een dekking tot AOW leeftijd. Het scheelt je gauw al best veel tientjes per maand.

Even opletten, want dit verandert er voor jou in 2023

De FOR, de zelfstandigenaftrek, de toeslag kinderopvang voor werkenden ouders, maar ook je reiskostenvergoeding. En ja er is nog meer. Ondernemen is vooruitzien en dus is het handig om ook dit lijstje er even op na te lezen. Want er is niets zo irritant wanneer je er achteraf achter komt dat je kortingen bent misgelopen, of nog vervelender, dat je een naheffing krijgt omdat je de regeltjes niet goed hebt toegepast.

Heb jij al aan een overeenkomst van opdracht gedacht?

Als ondernemer of zzp’er werk je vaak alleen. In opdracht of als je te veel werk hebt zet je misschien ook werk uit bij een ander. Het is in beiden gevallen verstandig om een overeenkomst van opdracht te maken. Zo voorkom je gedonder en hou je de relatie goed. Beter voor je reputatie, toekomst en je portemonnee dus. De aandachtspunten in zo’n overeenkomst gaan bijvoorbeeld over concurrentiebeding, vervangen van opdrachtnemer en aansprakelijkheid.

Lees ook