nieuws

Dit was het nieuws #14

Als ondernemer richt je je volledig op je zaak. Dat je daarmee andere ‘zaken’ soms uit het oog verliest is niet zo gek. Gelukkig hoef je als zzp’er niet altijd alles alleen te doen. Zo zorgen we samen voor een vangnet bij arbeidsongeschiktheid én zetten we de belangrijkste en meest inspirerende artikelen voor je op een rij. Lees hier het laatste nieuws, lekker kort en overzichtelijk.

Stok achter de deur met pensioenplicht

Werkgevers en vakbewegingen waren nooit voorstander van een pensioenplicht, tot voor kort. Ze stellen voor om het als ‘sanctie’ op te nemen in de nieuwe Pensioenwet. Er ligt namelijk een belofte op tafel dat de zo’n 1,7 miljoen werkenden zonder pensioenopbouw in 2028 is gehalveerd. Waarvan de helft zelfstandigen zijn. Als tijdens een tussenevaluatie in 2025 bijvoorbeeld het aantal niet op schema ligt, kan de pensioenplicht als laatste redmiddel worden ingezet.

Bron: Volkskrant

Zo hoog is de rente bij de Belastingdienst

Je zet netjes iedere maand je BTW afdracht apart. Zodat je per kwartaal je omzetbelasting kan betalen. Maar in tijden van lockdowns kwam dat potje goed van pas. Gelukkig deed de Belastingdienst niet moeilijk en mocht je je betaling uitstellen, tot je weer voldoende inkomen genereerde. Wel met een invorderingsrente, maar hoe hoog kon dat nou zijn? Dan kom je nu toch even op de koude koffie. Met een (nooit gecommuniceerde) rente van 8,7 procent die zelfs fors hoger ligt dan de gemiddelde banken. Een interessant verdienmodel. Zou een bank hier ook mee weg komen?

Bron: De Ondernemer

SharePeople wenst Esther succes met de finale

Leuk nieuws! Esther Krook staat met 4 andere ondernemers in de finale van Freelancer Of The Year Award. Je kent haar van SharePeople, ze beantwoordt namelijk al je vragen aan de telefoon, via chat en mail. Daarnaast coacht ze (startende) vrouwelijke ondernemers boven de 40, de leeftijd waarop ze zelf ‘pas’ begon met ondernemen. Want het is nooit te laat om je dromen waar te maken. Met haar optimisme en positiviteit weet ze vele vuurtjes aan te wakkeren. En daarmee behoort ze tot de 5 beste ondernemers van het jaar. De winnaar maakt kans op een jaar lang gratis een leaseauto rijden. De bekendmaking vindt plaats op vrijdag 18 november, De Dag van de Ondernemer.

Bron: FOTY Awards

Veel horecaondernemers trekken weer aan kortste eind

De hoge energiekosten hakken er – vooral na twee coronajaren – hard in. Het energieplafond biedt in de praktijk weinig verlichting en de prijzen doorberekenen aan de gasten gaat niet op. Zij verkeren ook in zwaar weer. Alle hoop werd gevestigd op de TEK-regeling. Een tegemoetkoming van de overheid voor energie-intensieve bedrijven. Maar om hiervoor in aanmerking te komen moeten de energiekosten minimaal 12.5% van je omzet bedragen én er een minimaal verbruik van 5.000m3 gas zijn. Uit een recente enquête van KHN blijkt slechts 10% van de horeca hieraan te voldoen. Kortom, veel ondernemers trekken aan het kortste eind.

Bron: ZZP Barometer 

Heb jij een leestip waarvan je denkt dat collega ondernemers er iets aan hebben? Laat het ons weten. Samen zijn we beter.

Lees ook: