nieuws

Dit was het nieuws #12

Het nieuws lezen, niet iets waar je vrolijk van wordt? Dat begrijpen we wel. Het kost tijd en de positiviteit is vaak ver te zoeken. Een kort overzicht van het nieuws dat voor jou als ondernemer belangrijk (en leuk) is, is dus wel zo fijn.

Groen licht voor experiment pensioenfonds met zzp’ers

5 jaar lang mogen pensioenfondsen zzp’ers accepteren. En hetzelfde aanbieden als werkenden in loondienst. Is het een succes dan mogen ze blijven. Wat is er dan zo anders dan bij een particuliere pensioenregeling? Het gaat hier om een collectieve regeling. En betekent dat je je pensioen opbouwt in de tweede pijler in plaats van de derde pijler. Eén van de voordelen is dat je risico’s deelt met anderen deelnemers uit het fonds. Nadelen zijn er ook. Bright pensioen heeft de belangrijkste verschillen voor je op een rij gezet. Durf jij het experiment aan?

Bron: Telegraaf – 10 oktober

Deeltijd zzp’er? Houd hier rekening mee

Het aantal zzp’ers stijgt. Maar er is ook een groeiend aantal die (weer) deels terug in loondienst gaan werken. Bij SharePeople zien we dat ook zo nu en dan. De onzekere tijden kunnen hier een oorzaak van zijn. Er is werk voor het oprapen, maar de stijgende inflatie, afname fiscale voordelen en oplopende kosten maken het ondernemerschap ook erg spannend. Tijdelijk deels in loondienst werken kan je financiële rust geven. Houd daarbij wel rekening met het urencriterium van 1.225 uren. Dat betekent dat je nog minimaal 24 uur in de week aan je onderneming werkt om aanspraak te maken op ondernemerskortingen. Zet daarom goed op een rijtje wat je met een vaste baan wilt bereiken.

Je arbeidsongeschiktheid regel je voor het deel dat je ondernemer bent nog steeds bij SharePeople. Zorg dat je gekozen inkomen niet meer is dan je huidige netto inkomen als ondernemer. Cosmas legt je uit hoe je het juiste inkomensniveau kiest of aanpast.

Bron: Nu.nl – 10 oktober

Bespaartips van freelancers

Op een houtje bijten? Het kan anders. Er valt nog veel (geld) te besparen en dat kan zelfs leuk zijn! Creatieve freelancers van het netwerkplatform Qommunity vertellen hoe zij omgaan met financiële onrust. Zo tipt Hugo; ‘Schat eens wat je kosten zijn in een week en pin dit bedrag. Betaal alles cash en ‘voel’ letterlijk wat je uitgeeft.’ Een andere freelancer maakt een spelletje van haar uitgaven. Verkoopt ze iets via Vinted of Marktplaats, dan mag ze iets nieuws kopen. Maar het kan nog leuker, boek gewoon een reisje. Verhuur je woning en vertrek naar een warmer oord met lage kosten. ‘Onze’ Jesmin ging naar Thailand en zette het verschil in maandelijkse kosten uiteen in deze post. Bespaar ook moeite en leer van anderen.

Bron: De ondernemer – 12 oktober

Tijd voor positieve energie

De komende maanden ontvangt ieder huishouden 190 euro korting op de energierekening. Ook jij als zzp’er met een energiecontract op de zaak. De bijdrage wordt direct verrekend met de energierekening en hier hoef je dus niets voor te doen. Vanaf 1 januari 2023 komt de korting te vervallen en maak je gebruik van het tijdelijk prijsplafond ook wel kleinverbruikersregeling. Heb je een gemiddeld verbruik dan levert dit je zo’n 2500 euro voordeel op. Maar wat als je meer ‘moet’ verbruiken om je broodjes over de toonbank te krijgen? Dat probleem wordt gelukkig ook getackeld. Er komt gerichte ondersteuning met de TEK-regeling voor energie-intensief mkb.

Bron: Telegraaf en Rijksoverheid – 4 oktober

Heb jij een leestip waarvan je denkt dat collega ondernemers er iets aan hebben? Laat het ons weten. Samen zijn we beter.

Lees ook: