nieuws

Dit was het nieuws #1

De kop is eraf, werkweek nummer 1 zit er al weer bijna op. De kerstboom moet nog de deur uit gebonjourd worden en je facturen voor december heb je ook nog niet verzonden. Laat staan dat je tijd had om het nieuws te lezen. Geen zorgen, we hebben weer de belangrijkste artikelen, voor jou als ondernemer, op een rij gezet. Lekker kort en bondig.

Werkdruk als belangrijkste reden voor verzuim

We hebben de afgelopen jaren heel wat voor onze kiezen gehad. En dat begint zijn tol te eisen. Corona, de energiecrisis en personeelstekorten zorgen voor een sneeuwbaleffect. De werkdruk bij gezond werkenden wordt zo hoog dat óók zij ziek uitvallen.

Interpolis ziet dit als één van de belangrijkste oorzaken in de forse toename van verzuimmeldingen bij het mkb. Dat in 2022 gestegen is naar 39% tov het jaar ervoor. Daar komt bij dat werkenden relatief lang afwezig zijn bij verzuim door werkdruk. En dat dreunt door in de hele samenleving. Maak jij als zzp’er, extra uren door tekorten bij je opdrachtgever? Zorg goed voor je meest waardevolle personeelslid, namelijk jezelf. Lees onze blogs over gezond ondernemen voor meer tips.

Nieuwe jaar, nieuwe regels

Dat is handig van de Kamer van Koophandel: een overzicht met alle wetswijzigingen voor zzp’ers per 1 januari. Maar vergeet niet die van vorig jaar! Let even op als je actief bent in de zorg en onderwijs waar een zzp’er is vrijgesteld van BTW óf onder de kleine-ondernemersregeling (KOR) valt. Maak jij gebruik van zijn of haar diensten, dan moet je dit (op eigen initiatief) verplicht aangeven bij de Belastingdienst. We hebben het hier over de UBD-renseigneringsverplichting. Tja, vast bedacht vóór de welbekende slogan ‘niet leuker, wel makkelijker’.

Ben je nou zelf die zzp’er die factureert zonder BTW? Stuur dit artikel dan even door, scoor je weer punten. Hier staat het duidelijk omschreven. De gegevens moeten vóór 1 februari 2023 worden aangeleverd.

Zelfverzekerd je arbeidsongeschiktheid regelen

Er zijn nog steeds veel zzp’ers of werkenden die niks hebben geregeld bij arbeidsongeschiktheid. Jij misschien ook niet? Te duur, ingewikkeld en/of je durft het risico wel te lopen.

Wat als je het binnen 3 minuten online kan regelen zonder opstartkosten en je het eerste jaar de helft terugkrijgt van je betaalde premie? Het kan echt! Bij SharePeople met de Zelfverzekerd regeling van de overheid. Er is speciaal voor jou een stimuleringsbudget vrijgemaakt als zzp’ers in de Culturele & Creatieve sector.

Zelfverzekerd rondlopen tot je AOW-leeftijd regel je bij SharePeople in 2023 dan al vanaf € 21,50* per maand. Geen inschrijfkosten en dagelijks opzegbaar.

Heb jij ’t al geregeld bij SharePeople? Hoera! Je krijgt met terugwerkende kracht 50% van de maandelijkse bijdrage terug. Vraag hier je deelnamebewijs aan ovv Zelfverzekerd regeling.

*50% van de maandelijkse kosten met een maximum van € 50 per maand tot december 2023.

SharePeople doet iets wat verzekeraars nooit zal lukken

Dat is namelijk solidariteit terugbrengen in verzekeren. Want ja, wie wil er nou (hoge) premie betalen, waarvan je niet weet hoeveel er daadwerkelijk opgaat aan schade? Dat kan veel transparanter, eerlijker en voordeliger. Cosmas is een van de oprichters van SharePeople en komt met een nieuwe sociale aanpak. John en Patrick van het programma Baanbrekende Businessmodellen bij BNR zijn nieuwsgierig. Ze hebben zelf hun AOV ook (nog) niet geregeld. Cosmas legt het concept in klinkklare taal uit. Ze zijn onder de indruk! Luister maar eens.

Lees ook