deeltijd zzp'er

Hier loop je tegenaan als deeltijd zzp’er

Als je met een eigen zaak begint, is de kans groot dat je daarnaast nog een baan hebt, je bent dan deeltijd zzp’er. Welke vragen moet je jezelf stellen als startende zzp’er die ook (nog) in loondienst is?

1. Mag het van de baas?

Lees allereerst je contract erop na: in hoeverre staat daar iets over nevenactiviteiten en concurrentiebeding? Ga je voor jezelf aan de slag dan is het vanwege dat concurrentiebeding misschien niet zo handig om dat in dezelfde branche te doen waar je al werkzaam bent. En verder: niet iedere werkgever is er happig op dat de aandacht en energie van z’n werknemer naar z’n eigen bedrijf gaat. Maak je baas duidelijk dat jouw werk voor hem/haar niet zal lijden onder jouw zelfstandige pioniersgeest. Ga vroegtijdig het gesprek aan, ook omdat er in een open gesprek in de praktijk vaak meer mogelijk is dan de kleine lettertjes van een contract lijken te zeggen.

2. Hoeveel uren wil je werken als zelfstandig ondernemer?

Misschien wel de belangrijkste vraag. Voor jezelf beginnen met dat wat je het liefst doet en waar je goed in bent, geeft een heleboel energie. Maar een eigen bedrijf opstarten kóst ook energie. Er komt veel bij kijken wat niet direct te maken heeft met de reden waarom je ermee begon (denk aan administratie en acquisitie). Maak een heldere en eerlijke afweging van hoeveel tijd je ermee bezig kunt en wilt zijn. Dan wordt ook duidelijk of het past naast je baan of dat je misschien over je uren in loondienst moet praten. Belangrijk is om -als je eenmaal bent begonnen- een goede urenadministratie bij te houden van je zelfstandigenwerk.

3. Wanneer ben je van plan te beginnen?

Het antwoord op deze vraag hangt samen met het vorige antwoord. Ga je serieus aan de slag als zelfstandig ondernemer en wordt je baan in loondienst een ‘klein’ bijbaantje, dan is het verstandig om je aan het begin van een kalenderjaar in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit omdat je pas bij besteding van minimaal 1225 uren per kalenderjaar (dat is 23,5 uur per week) aan je eigen bedrijf in aanmerking komt voor belastingvoordelen, zoals startersvoordeel en zelfstandigenaftrek.

4. Hoe houd je (financieel) overzicht?

Bij je baan in loondienst worden allerlei heffingen vooraf verrekend en ontvang je dus een nettoloon. Als zzp’er krijg je je loon bruto uitbetaald en moet je daarover zelf nog inkomstenbelasting betalen. Dit is tussen de 36% en 52% van het ontvangen bedrag. Bovendien moet je btw-inkomsten terugbetalen aan de Belastingdienst. Kortom, dat wat er op je rekening binnenkomt, is niet wat je te besteden hebt. Bedenk hoe je dat scheidt. Laat je inkomsten uit eigen werkzaamheden bijvoorbeeld op een aparte rekening binnenkomen en bouw een buffer op.
Sta je ingeschreven bij de Kamer van Koophandel dan is het van belang dat je per kwartaal een btw-aangifte doet.

5. Welke verzekeringen heb je nodig?

Bedenk dat je loondienst- en privéverzekeringen je eigen zaak niet dekken. Jouw bedrijf is aansprakelijk voor schade aangebracht tijdens jouw werk als (deeltijd) zzp’er. Zorg dus voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.  Ga je veel meer uren werken voor jezelf dan in loondienst, dan is een arbeidsongeschiktheidsvoorziening geen overbodige luxe.
Weten of SharePeople iets voor jou is? Doe dan onze test!

Lees ook: