financieel businesscoach

Debbie Boekhout: financieel businesscoach en levensgenieter

Debbie Boekhout, financieel businesscoach: ‘Altijd had ik gedacht dat ik later, als ik groot zou zijn, een winkel zou hebben. Ik kom uit een ondernemersfamilie en het werd me met de paplepel ingegoten. Lang werkte ik als verkoper bij diverse kleine winkels. Maar op een gegeven moment verhuisde ik naar het midden van het land en vond een kantoorbaan. Zo kwam ik terecht in de financiële wereld.’ 

Mijn start als zelfstandig ondernemer

Heel iets anders dan een winkel, maar ik leerde enorm veel. Zowel over ondernemen als over werken op zich. Veel klanten waren ondernemers. Enorm goed in hun vak, maar ze hadden weinig inzicht in hun financiën. Dit zorgde ervoor dat gewenste (soms nodige) investeringen niet gedaan konden worden of dat een hypotheek niet mogelijk was. Hun boekhouder vertelde dan wel dat er zaken anders moesten, maar niet hoe. Ondertussen leerde ik op de werkvloer ook over het versimpelen van werkprocessen, klantgericht, commercieel werken en het aansturen/opleiden van collega’s. Bij mijn laatste werkgever was de werkdruk enorm hoog. Dat was niet goed voor mijn humeur en ik besloot dat het tijd was voor een nieuwe stap. Ik schreef me in bij de KvK. Het is dan wel geen winkel geworden, maar wel een eigen bedrijf. Waar ik mijn kennis en vaardigheden mix. (En wat niet is, kan nog komen hè?)

Mijn manier van gezond ondernemen

Door te gaan doen wat ik leuk vind, zit ik sowieso goed mijn vel. Bij de start ben ik gelijk op zoek gegaan naar software die de dagelijkse, structurele, dingen zou vergemakkelijken. En nu ik wat langer onderneem, besteed ik steeds meer zaken uit die ik zelf niet leuk vind en waar een ander veel beter en sneller in is. Hierdoor hou ik ruimte in mijn hoofd en agenda. Daarnaast eet ik zo vaak mogelijk gezond en sport ik minimaal 1 keer per week, liefst 2 keer.

Mijn work-life balance

Mijn balans? Tja wat is nou die balans? Balansgetrut hoorde ik laatst iemand zeggen. Geweldig woord en dat schiet ook nu door mijn hoofd. Beetje kort door de bocht, maar ik zorg dat ik dingen doe die ik leuk vind. Met af en toe iets minder leuks. Dat maakt mij gelukkig. Om te leven is er nu eenmaal geld nodig. Hoe hoog dit bedrag moet zijn, is afhankelijk van hoe ik wil leven en welke eisen ik stel. De vraag is hoeveel geld ik nodig heb om happy te kunnen leven? En wat kan ik doen om aan dat bedrag te komen? En dat dan ook weer op een zo leuk mogelijke manier.  Als ik hoge eisen stel aan wat ik wil, moet ik veel uren werken of bijzondere skills hebben. Heb ik die skills niet of wil ik niet al die uren werken? Dan zal ik mijn eisen moeten bijstellen. Of aan mijn skills moeten sleutelen.

Mijn tips voor andere ondernemers

Wees je bewust van wat je belangrijk vindt in het leven en bepaal op basis daarvan hoe je wilt werken. Zorg voor systemen om het jezelf makkelijk te maken en besteed dat wat je niet meer leuk vindt uit. En sport! Het is goed om je lichaam gezond te houden en je hoofd leeg te krijgen. 

Mijn SharePeople

Je risico afdekken bij arbeidsongeschiktheid is belangrijk. SharePeople biedt een mooi alternatief voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering en is goed betaalbaar. Erg fijn bij de start van je ondernemerschap en/of als aanvulling op de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Daarnaast bewonder ik, als ondernemer, het initiatief en hoe het in de markt wordt gezet. 

Debbie, financieel businesscoach

Debbie Boekhout (46) is levensgenieter. Houdt van haar man, hun leven samen en haar werk. Anders dan haar naam doet vermoeden is zij geen boekhouder. Sterker nog, dat is het eerste dat ze heeft uitbesteed. Als financieel businesscoach gaat ze verder waar veel boekhouders ophouden. Zij kijkt naar hoe de ondernemer wil werken en wat hij/zij wil bereiken met het bedrijf. Dat begint met inzicht in waar je nu staat als ondernemer, wat je cijfers laten zien, wie je klanten zijn, hoe je werkt. Terug naar de basis dus. Om zo de juiste stappen vooruit te kunnen zetten.