dag van de thuiswerker

De Dag van de Thuiswerker – ja jij dus…

Vandaag (16 maart 2022) is het ‘de Dag van de Thuiswerker’. Jeetje weer een dag van… zul je zeggen. Ja weer een dag van en wat voor eentje. Door al dat thuiszitten de afgelopen 2,5 jaar is het wel een vreemde dag. We zijn inmiddels behoorlijk gewend geraakt aan het fenomeen en hebben alle voordelen — maar zeker ook de nadelen — leren kennen.

Gaat niet weg

Het grootste voordeel is toch wel dat het blijft. Dat thuiswerken normaal is. Dat het niet meer gezien wordt als bijbaantje. Iets waar ik — iemand die al meer dan 25 jaar thuiswerkt — best last van had. Als je thuiswerkte kon je immers de was tussendoor doen, boodschappen doen, als oppasadres voor andermans kinderen worden ingezet en weet ik veel wat niet al meer.

Eenzaam

Nee, daar heeft de nieuwe generatie weer een voordeel. Nou ja, voordeel… Het lijkt mij pittig om een nieuwe baan te starten online. Of je eerste baan vanuit huis te moeten beginnen. Nu is de generatie G en Z wel gewend om meer achter schermpjes te zitten zo blijkt uit onderzoek, maar dat maakt het niet minder eenzaam. Tenminste als ik het artikel uit The Wall Street Journal mag geloven.

Videovergaderen

Schermtijd zal dus zeker niet minder worden. Want videovergaderen is helemaal ingeburgerd en zo geregeld. Het heeft dus ook voordelen. Het scheelt reistijd, iedereen kan inloggen en het kan soms ook veel efficiënter zijn. Nee, videovergaderen is here to stay.

Maar zelfs na 2,5 jaar gewenning blijken sommige ondernemers de basisregels van hoe te videovergaderen vergeten te zijn. Zo had ik gisteren een videovergadering en de persoon met wie ik in gesprek was zat met haar rug naar het raam. Het was één zwarte blur. Niet handig.

Netwerken

Naast alle social mediakanalen die drukbezocht werden zal ook het bijwonen van een online netwerkevent normaal blijven. Alhoewel er niets gaat boven elkaar echt ontmoeten is het fijn dat het online netwerken blijft. Soms is dat ene event waar je graag bij had willen zijn nu eenmaal te ver weg, of het past niet in je agenda als je de reistijd erbij optelt. Dan biedt dat schermpje toch uitkomst.

Online

Sowieso heeft online ondernemen een vlucht genomen. Online cursussen, boeken, streamingdiensten. Noem maar op. Ja zelfs je inkomen bij ziekte regel je online. Gewoon bij SharePeople, wel zo makkelijk en transparant. Je hoeft dus nog steeds niet de deur uit en kunt gewoon thuiswerken als ondernemer.