planten werkplek

De 5 voordelen van planten op je werkplek als ondernemer

Een plant is niet alleen een leuke opvulling van dat lege hoekje naast de kast. Vandaag is het Wereld Plantendag: een speciale dag om jou erop te wijzen dat planten het verschil maken. Zeker in je werkomgeving. Dat planten op je werkplek een zuiverende werking hebben, is geen verrassing. Maar wist je dat een plantrijke werkomgeving meer voordelen heeft?

De voordelen van planten op je werkplek

Planten nemen dus CO2 en andere schadelijke stoffen op uit de lucht, waardoor je schonere lucht inademt. Handig als jij thuis in de benauwde verwarmingslucht aan het werk bent of als je tussen de apparaten zit die vervuilende stofdeeltjes uitstoten.

Maar planten doen meer dan dat. Zo verminderen planten je stressniveau en verhogen ze juist je productiviteit en creativiteit. Om de volgende 5 redenen mag een plant op jouw werkplek niet ontbreken.

Voordeel 1: je wordt er creatiever van

Uit dit onderzoek blijkt dat je creativiteit met 15% stijgt als je een plant op je werkplek hebt staan. En dat al met één enkele plant. De reden daarvoor zit ‘m mogelijk in de rustgevende werking van planten. Daardoor ontstaat er meer ruimte om je creativiteit de vrije loop te laten.

Voordeel 2: planten op je werkplek maken je productiever

Productiviteit, iemand? Als ondernemer is een productieve werkdag nooit weg. Planten op je werkplek helpen je daar een handje bij. Uit wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit van Cardiff blijkt dat je productiviteit stijgt als je een plant in je omgeving hebt staan. Dezelfde mensen waren in een werkomgeving met planten 15% productiever dan in een werkomgeving zonder planten.

Wat ook meehelpt? Je geheugen werkt 20% beter in een plantrijke omgeving, zo laat onderzoek van de University of Michigan zien.

Voordeel 3: je kunt je beter concentreren

Nog zoiets waar elke ondernemer om zit te springen: een ijzersterke concentratie. Met planten op je werkplek neemt je concentratie toe, zo laat onderzoek zien. Dit komt deels door de gezondere lucht, maar zit ‘m ook in de ontspannende werking van planten.

Al dat groen heeft bewezen effect op je focus. Studenten houden hun aandacht volgens onderzoek van het Britse Royal College of Agriculture 70% beter bij de les als in een klaslokaal planten staan.

Voordeel 4: je ervaart minder geluidsoverlast

Borende buren of de mede-ondernemer in je coworking space die wel heel veel belt – al dat geluid houdt je van je werk. Vooral op gedeelde kantoren is dit een issue. De gebruikte bouwmaterialen (zoals een betonnen vloer) maken het er alleen maar erger op.

Planten steken hier een stokje voor: ze absorberen de geluidsgolven. Daardoor heb jij minder geluidsoverlast en galmt het minder.

Voordeel 5: planten op je werkplek zorgen voor minder ziekte

Voorkom ziekte met een plant in je werkomgeving. Het klinkt haast te mooi om waar te zijn. Toch dragen planten werkelijk bij aan minder ziek zijn.

Ten eerste neemt de kans op verkoudheid of een verstopte neus met 30% af met een plant in je omgeving. Dit komt doordat planten voor luchtvochtigheid zorgen en stofdeeltjes absorberen.

Ten tweede hebben onderzoekers ontdekt dat planten formaldehyde uit de lucht halen. Deze chemische stof staat bekend als hoofdpijnveroorzaker. Wil je deze stof uit de lucht halen? Dan is de Sansevieria een goede plant volgens dit NASA-onderzoek. Met zo’n 6-8 sansevieria’s per persoon heb je een 100% schone lucht. Ga je liever voor iets vrolijkers? De gerbera heeft hetzelfde effect.

Een minimale investering met groots effect

Dus: ren naar het tuincentrum voor een paar planten op je werkplek. Verbeter zo jouw productiviteit, concentratie en creativiteit en verklein je kans op ziekte.

Wil jij iets geregeld hebben voor als jij onverhoopt toch ziek wordt? Met groene werkplektoevoegingen help je helaas niet alle ziektes de wereld uit. Sluit je dan aan bij SharePeople. Zo kun je zorgeloos ondernemen zonder stress over eventuele arbeidsongeschiktheid.

Wij bieden een eerlijk, solidair en betaalbaar alternatief voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dagelijks opzegbaar en binnen 3 minuten online geregeld!

Sluit je vandaag nog aan en betaal de eerste maand geen deelnamekosten

Lees ook:

Geschreven door SharePeople deelnemer en tekstschrijver Romy Veul