tips

bunq – van zakelijk naar persoonlijk

Tijdens het inschrijfproces heb je een zakelijk account[1] bij bunq geopend. SharePeople adviseert deze om te zetten in een persoonlijk bunq account. Hiervoor zijn 2 redenen:

  1. Een zakelijk account kost € 9,99 per maand terwijl een persoonlijke rekening omgezet kan worden naar een gratis ‘FREE’ rekening
  2. Een zieke ontvangt kleine bedragen van andere deelnemers. Fiscaal wordt dit als donaties gezien. En donaties zijn privé-betalingen en dus is het beter die niet in je zakelijke administratie te hebben. Zowel als gever als ontvanger.

Onderstaand hebben we de stappen voor je op een rij gezet.
(Let op: kleine verschillen tussen Android en iOS ; ook de taalinstelling kan net anders zijn.)

SLUITEN van je ZAKELIJKE account


STAP 1: Overboeken van je saldo [indien van toepassing]

Log in op je zakelijke account.
Waarschijnlijk staat er een bedrag op je zakelijke rekening. Boek dit over naar een andere rekening.

STAP 2: Blokkeer je bunq pas(sen) [indien van toepassing]

In het hoofdscherm van de app klik je op PASSEN. Klik op elke pas en zorg er voor dat elke pas geblokkeerd is door op WISSEL OF VERVANG te klikken en dan op BLOKKEER PAS.

STAP 3: Verbreek de “Connect” met SharePeople [indien van toepassing]

In het hoofdscherm van de app klik je op de zakelijke rekening. Zorg er voor dat de CONNECT met SharePeople verbroken wordt door op GEDEELD MET te klikken, dan op SHAREPEOPLE en dan op STOP.

STAP 4: Sluit je zakelijke bankrekening

In het hoofdscherm van de app klik je op de zakelijke rekening. Klik op de zakelijke bankrekening en verifieer of het saldo nul is.  Vervolgens klik je rechtsboven op INSTELLINGEN (teken van een wiel). Onderaan staat “SLUIT REKENING”: hier klik je op.

STAP 5: Sluit je zakelijke account

In het scherm klik je  op PROFIEL (icoontje rechtsboven) en dan op PERSOONLIJKE ZAKEN. Dit is de chat functie van bunq. Bij “Stuur een bericht”,  vraag je bunq om je account te sluiten. Soms antwoorden ze in het Engels; als je dat niet wil, vraag je gewoon “In het Nederlands graag”.

OPENEN van een PERSOONLIJK account


STAP 1: Openen van een persoonlijk account

Nadat je bent ingelogd in de bunq app, klik je rechtsboven op het PROFIEL icoontje. Vervolgens scroll je naar beneden en klik je op ACCOUNTS. Hier zie je je account staan, op naam van je bedrijf. Je klikt rechtsonder op de blauwe +. Kies PERSOONLIJK en volg de stappen om het account te openen.

Je hebt nu een bunq persoonlijk account geopend: de PREMIUM versie.

STAP 2: Koppelen van je nieuwe persoonlijke rekening aan SharePeople

  • Indien je je zakelijke rekening niet eerder aan SharePeople hebt gekoppeld, vervolg dan de instructies op mijn.sharepeople.nl (stap 5).
  • Indien je je zakelijke rekening wel had gekoppeld, dan heb je een nieuwe QR-code nodig. Deze QR code sturen we je per mail. Nog niet ontvangen? Vraag er een aan bij contact@sharepeople.nl).
  • Scan de code vanuit je nieuwe persoonlijke account.

STAP 3: Downgraden van PREMIUM naar FREE

Je krijgt van bunq een PREMIUM rekening 30 dagen gratis. We adviseren om deze direct te ‘downgraden’ naar bunq FREE (zodat je dit later niet vergeet en dan alsnog € 7,99 per maand moet betalen).

Dit doe je als volgt: 

  1. Ga in de bunq app naar ‘PROFIEL‘ (klik rechtsboven naast ‘Rekeningen’ op je foto of de plek waar je een foto kan zetten)
  2. Ga naar ‘MIJN LIDMAATSCHAP’ of  ‘MIJN KOSTEN’
  3. Scroll helemaal naar beneden en daar zie je staan ‘DOWNGRADE’ (‘TERUG NAAR FREE‘).

Tenslotte geeft bunq je een overzicht wat je gaat missen en vraagt nog een keer zoiets als ‘weet je dit zeker?’ (antwoord ‘ja, terug naar VRIJ’) en dan krijg je de melding hoeveel dagen je bunq PREMIUM behoudt en dat je vervolgens automatisch teruggezet wordt naar bunq FREE.


Zo. Opgelost, je betaalt niet langer € 10/maand voor bunq.

[1] Een account is anders dan een rekening. De account open je op jouw eigen naam (PERSOONLIJKE account) of op naam van jouw bedrijf (als rechtspersoon, dus met een KvK nummer; ZAKELIJKE account). Onder een  account kan je één of meerdere rekeningen openen.