boekhouder

Met deze vijf vragen vind je de boekhouder die bij je past

Als zzp’er kún je zelf je boekhouding verzorgen. Daarvoor zijn allerlei handige (online) programma’s. Maar als het echt jouw ding niet is, dan moet je op zoek naar een boekhouder. Eentje die je begrijpt, bij je past en zichzelf -het liefst- terugverdient. Hoe vind je nou die ene boekhouder die bij je past? Door de volgende vijf vragen te stellen.

1. Hoe doen collega zzp’ers dat eigenlijk?

Vraag vooral zzp’ers uit je netwerk hoe en door wie zij hun boekhouding laten doen. Het liefst mensen die in dezelfde tak van sport werkzaam zijn als jij. Plaats een oproep op je LinkedIn-profiel om veel verschillende meningen en tips te krijgen. Wat laten zij doen door hun boekhouder? Hoe hebben ze hem gevonden? Wat was voor hen belangrijk om voor deze boekhouder te kiezen? Wat vinden ze goed aan hem/haar? Dat helpt ook om een beter beeld te krijgen van wat je zelf nodig hebt.

2. Wil ik zelf wat doen of geef ik alles uit handen?

Er is nogal een verschil in kosten tussen iemand die al jouw boekhoudwerk doet en voor wie je alleen je bonnetjes hoeft in te scannen en iemand die alleen jouw aangiftes controleert, omdat je de rest zelf doet. Bedenk vooraf: wil ik dat een boekhouder al mijn administratieve werk uit handen neemt? Of wil ik iemand die even nakijkt of ik alles goed heb ingevuld en me daarbij van tips voorziet? Werkzaamheden waaraan je zoal moet denken zijn: kosten inboeken, facturen verwerken, jaarafsluiting, aangifte btw en inkomstenbelasting. En misschien heb je af en toe behoefte aan een adviesgesprek.

3. Hoe verdien ik mijn geld?

Heb je een (online) winkel dan ziet je boekhouding er anders uit dan wanneer je een dienstverlenende onderneming hebt. Ben je van plan binnenkort personeel aan te nemen, dan is de administratie complexer dan wanneer je alleen opereert. Doe je zaken in het buitenland, dan heeft dat consequenties voor de boekhouding. Kortom, weet waarin jouw werkzaamheden en inkomen mogelijk complex kunnen zijn.

4. Hoe verken ik het aanbod van boekhouders?

Je kunt natuurlijk op de adviezen uit je netwerk afgaan en voor de eerste de beste boekhouder kiezen, maar wat voor een vriend werkt, werkt voor jou misschien niet. Maak daarom kennis met een stuk of vijf boekhouders. Zoek wie er zoal bij je in de buurt zit (al is dat niet een must), selecteer iemand die je door een kennis is aangeraden en plaats een oproep op bijvoorbeeld offerte.nl. Plan een (gratis) kennismakingsgesprek met een stuk of drie boekhouders. Heb daarbij de antwoorden op vraag 2 en 3 paraat, zodat een boekhouder een gedegen offerte kan uitbrengen.

5. Hoe weet ik of ik de goede keuze maak?

Bedenk hoe je toetst of iemand de boekhouder is die je zoekt. Dat doe je bijvoorbeeld door een lijstje beoordelingspunten uit te schrijven. Hoe goed kan hij/zij uitleggen wat je precies van hem/haar kunt verwachten? Wat doet deze boekhouder om zijn kennis op peil te houden? Is de boekhouder van deze tijd of moet je de bonnetjes nog via de post sturen? Heb je altijd inzicht in je actuele situatie of werkt de boekhouder maar eens per kwartaal de administratie bij? Is de offerte goed uitgesplitst in onderdelen, zodat je eventueel kunt kiezen elementen zelf te doen, of is het een onduidelijk verhaal? Bedenk wat voor jou belangrijk en doorslaggevend is in de keuze.

En net als het kiezen van de manier waarop je je administratie regelt kies je ook voor een manier waarop je je arbeidsongeschiktheidsvoorziening regelt. Gemakkelijk en betaalbaar. SharePeople dus.