Arjan Oldenkamp

Arjan Oldenkamp: ‘Zo’n vangnet bij arbeidsongeschiktheid is echt fantastisch. Je hebt veel minder zorgen als ondernemer.’

Je zal maar een hardwerkende zzp’er zijn en ziek worden terwijl je geen arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt. Het overkwam Arjan Oldenkamp (52), projectmanager en Salesforce consultant bij g-company. ‘In augustus 2020 kreeg ik allerlei ontstekingen in mijn lichaam, een soort reuma. Ik ging ziekenhuis in, ziekenhuis uit maar uiteindelijk had ik vooral rust en medicatie nodig. Ik moest mijn dagelijkse leven aanpassen. Ik ben een redelijke workaholic, mijn werk is ook mijn hobby. Ik werkte heel vaak ’s avonds op de bank, met de tv aan op de achtergrond. Daar ben ik rigoureus mee gestopt.’

Arjan had geen arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten. ‘Ik heb een redelijk medisch verleden dus als ik zo’n verzekering afsluit kost het mij tussen de 600 en 700 euro per maand, en dan sluiten ze ook nog een aantal dingen bij mij uit. Dus eigenlijk betaal ik dan voor niets.’

SharePeople

Gelukkig had Arjan via zijn werk van SharePeople gehoord. ‘Samen met 15 ondernemers implementeer ik projecten van non profit organisaties voor g-company, een IT-organisatie die zich bezighoudt met cloud-oplossingen vanuit Google en Salesforce.’ Via zijn werk voor zo’n non profit stichting kwam hij in 2017 in contact met SharePeople. ‘Iemand van het bestuur van die stichting was één van de oprichters van SharePeople, Rutger Abbink. Die vertelde mij erover en toen heb ik me direct aangesloten.’

Minder zorgen als ondernemer

En dus werd Arjan tijdens zijn ziekte toch financieel gesteund, en wel door de deelnemers van SharePeople. ‘Ik heb er bijna een jaar gebruik van gemaakt, van november 2020 tot afgelopen augustus. De eerste twee maanden zijn voor eigen risico en daar had ik gelukkig een buffer voor. Zo’n vangnet is echt fantastisch. Je hebt veel minder zorgen als ondernemer. Wanneer je als ondernemer ziek wordt en je geen arbeidsongeschiktheidsverzekering of ander vangnet hebt wil je koste wat kost aan het werk. Maar soms heb je tijd nodig om te herstellen en met SharePeople heb je in ieder geval die financiële druk niet.’

Arjan Oldenkamp
Foto credits: Ester Gebuis

Efficiënt donatiesysteem

Arjan was ook enthousiast over het efficiënte donatiesysteem, ook wel crowdsurance genoemd, en de begeleiding bij zijn herstel door een persoonlijke adviseur. ‘Die houdt een vinger aan de pols en geeft aan SharePeople door dat ik bijvoorbeeld alweer 20% aan het werk ben geweest. Op basis daarvan krijg je een bepaald aantal euro aan donaties.’ De betalingen lopen via het crowdsurance platform. ‘Er wordt een verzoek gestuurd aan andere SharePeople-deelnemers en van hen krijg je direct de donaties op je rekening gestort. Prima geregeld.’

Tips om gezonder te werken

Bovendien kreeg Arjan tips hoe hij gezonder kon werken. ‘Ik heb nu thuis een aparte kamer ingericht als kantoor, daar staat mijn laptop. Als ik daar ben, ben ik aan het werk, en anders niet. Ik werk per week ook geen vijf dagen meer maar vier dagen. Ik neem op woensdag vrij, dan kan mijn lichaam herstellen.’ En voegt toe: ‘Ik had hiervoor best vaak last van mijn rug, ik heb artrose in mijn rug en als ik veel werk moet ik soms een week platliggen. Maar ik heb nu een bureau dat in hoogte verstelbaar is, en ik neem regelmatig een korte pauze en ga dan even een blokje om.’

Liever gezond met minder werk

Arjan is sinds augustus weer fulltime aan het werk, maar met minder uren per week. Ik verdien nu minder omdat ik de keuze heb gemaakt om minder te werken, maar ik ben liever gezond met minder werk dan dat ik heel veel werk en minder gezond ben.’ Voor de maandelijkse kosten van SharePeople hoeft Arjan in elk geval niet extra te werken. ‘Dat is peanuts, 10 euro per maand. En af en toe moet je zelf een donatie van 20 of 50 euro doen aan iemand.’ Daarmee komen de gemiddelde maandelijkse kosten uit op zo’n 30 euro per maand, één euro per dag. ‘Maar dat heb ik er graag voor over,’ zegt Arjan. ‘Want de andere deelnemers hebben mij ook bijna een jaar lang ondersteund. Ik zou ook heel graag alle ondernemers willen bedanken die aan mij hebben gedoneerd. Je krijgt maandelijks soms wel 70 donaties, vaak met beterschapswensen erbij, en het is niet te doen om iedereen persoonlijk te bedanken, zeker niet als je ziek bent. Dus bij deze wil ik iedereen hartelijk bedanken!’

(Tekst: André Nientied)