Mindfulnesstrainer

Angela Wind, mindfulnesstrainer: ‘Ik leef toch ook als ik werk?’

Angela Wind, mindfulnesstrainer: ‘Ondernemen is nooit mijn droom geweest. Het is simpelweg de enige manier om mijn werk als mindfulnesstrainer op een voor mij prettige manier in te vullen. Er bestaan (nog) niet veel vacatures in dit vak. Het was dus aan mij om te beslissen: als ik dit echt professioneel wil gaan doen, wil ik dit dan ook als zzp’er gaan vormgeven? Mijn antwoord daarop was eerst voorzichtig maar nu inmiddels volmondig: JA!’

Mijn start als zelfstandig ondernemer

Ik heb altijd in loondienst gewerkt en het beviel me prima. Voorheen deed ik marketing en PR voor literaire uitgeverijen. Dat was leuk en afwisselend werk, ik had leuke collega’s waarmee ik plezier had -voor mij erg belangrijk- en kon er veel van mijn creativiteit in kwijt. Wel was het behoorlijk stressvol, door het grote ad hoc karakter van het werk. 

Toch hadden de leuke kanten de overhand, en zag ik geen reden het te veranderen. In 2007 kwam de mindfulnesstraining op mijn pad. Het bracht mij zoveel dat ik zelf ook trainer wilde worden. En nu ben ik het, ik vind het ontzettend inspirerend. Nu ik deze stap heb gezet merk ik HOE klaar ik hiervoor was. Een nieuw avontuur! 

Mijn manier van gezond ondernemen

Ik neem de gezondheid en het werkgeluk van mijn enige personeelslid heel serieus: die van mijzelf. Zo lang ik met plezier werk, en mijzelf niet onnodig veel stress bezorg, weet ik dat ik op koers lig. Mindfulness helpt me hierbij. Het is een doeltreffende manier om mij bewust te blijven van hoe ik met mijzelf omga. Ik kan op tijd signaleren als ik over mijn grenzen dreig te gaan. Kansen zien is één ding, er op een manier vorm aan geven dat je er ook daadwerkelijk tijd en ruimte voor hebt het uit te voeren, is een tweede. Die balans kan ik nu steeds beter bewaken. Al blijft het een dynamisch proces, want alles verandert natuurlijk constant.

Wat ik heb moeten leren accepteren, is dat ik geen groot cijfermatig wonder ben. Ik vind het lastig financieel het gehele plaatje te blijven zien, en hoe ik kan bijsturen op winst. Via via kwam ik in contact met financieel coach Karen Guijt. Ik merk dat ik daar meer rust van krijg. Ze werkt via de Profit First methode, en dat maakt het voor mij visueel en daarmee voor mij veel inzichtelijker. Zo kan ik me met een gerust hart richten op wat ik het liefste doe: trainen!

Mijn manier van zelf gezond blijven

Ik heb een vast ochtendritueel: ik doe elke ochtend aan yoga en ik mediteer. Ook maak ik regelmatig met vrienden wandelingen en heb ik een volkstuin waar genoeg fysieke klussen te doen zijn; snoeien, grasmaaien, grond omscheppen. Ik hou ervan, ook het buiten zijn! Zo blijf ik volop in beweging, ook omdat ik geen auto heb en alles fiets.

Mijn work-life balance

Voor mij gaat het om een life-balance, ik leef toch ook als ik werk? Ik zou ze het liefst nooit meer loskoppelen. Het feit dat ik werk en privé organischer kan mengen, voelt zoveel natuurlijker. Ik stofzuig midden op mijn werkdag of doe tussendoor boodschappen op de fiets als de zon net even schijnt. Die flexibiliteit vind ik heerlijk. Door meer aandacht te hebben voor de dingen die ik doe -of dit nu een privé- of een werktaak is, doe ik de dingen meer vanuit lichtheid, minder vanuit moeten. Er zijn natuurlijk altijd klussen die minder leuk zijn, maar nu ik het zelf kan indelen is het wel echt anders. Bovendien waarom zou je er de strijd mee aangaan als ze toch steeds terugkomen? Dat kost alleen maar energie.

Mijn tips voor andere ondernemers

Werk doelgericht in blokjes van ongeveer 20 á 30 minuten (zet steeds een wekkertje) en las tussendoor afwisselend korte en langere rustmomenten in. Op die manier houd je het leuk en licht en blijf je op koers. Je vraagt jezelf in zo’n blokje steeds af: werk ik nog waaraan ik wilde werken, of ben ik afgedwaald? In de rustmomenten kan je even wat te drinken halen, wat eten of een wandelingetje maken.

Mijn SharePeople

SharePeople is voor mij een overzichtelijk, gelijkwaardig en eenvoudig systeem. Mijn tijd is mijn grootste goed, en vind het prettig dat het me niet veel tijd kost. Een broodfonds kan ook leuk zijn hoor ik van collega’s, maar dat kost ook meer tijd. Dat besteed ik liever aan samenwerken en aan leuke nieuwe projecten als mindfulnesstrainer. SharePeople past goed bij mij en bevalt me tot op heden prima!

Angela, mindfulnesstrainer

Angela Wind (43) is met heel veel plezier mindfulnesstrainer voor zowel professionals als voor particulieren. Ze woont met haar vriendin en kat Kimono in het Amsterdamse Watergraafsmeer. Haar doel is het om de aandacht te trainen zodat mensen meer kunnen werken vanuit plezier en minder vanuit angst of stress. ‘Wil je weten wat mindfulness is? In mijn blog probeer ik zo simpel mogelijk uit te leggen. Wees welkom op www.windstilte.nu.’

De stap die Angela heeft gezet, is voor Cosmas Blaauw, oprichter van SharePeople, een logische, vertelt hij in ‘Nooit meer iemand in Loondienst‘.