Altijd en overal aan het werk

Hoe zorg je dat je als zzp’er niet altijd ‘aan’ staat?

Hét aanlokkelijke voor de zzp’er die grotendeels z’n eigen agenda bepaalt, is de enorme flexibiliteit. Helaas, de praktijk wijst vaak uit dat ‘werken waar en wanneer je wilt’ verandert in ‘altijd en overal aan het werk’. Hoe voorkom je dan dat je niet voortdurend aan het beroepsdeformeren bent? Hieronder 5 momenten van ont-koppeling.

1. Take a break

Allang bewezen, maar nog steeds vooral door hondenbezitters herbevestigd: wandelen ontspant. Juist als je overloopt van things-to-do en je geneigd bent door te denderen, zorgt een wandeling voor een mentale pas op de plaats. Wandel vlak na de lunch en/of het avondeten en je zorgt er meteen voor dat er daarna geen dipje ontstaat. En is het niet voor jezelf dan is het wel voor je collega zpp’ers.

2. Creëer ritme

Ons hele gestel is ingericht op ritmes en cycli, dus biologisch gezien is het zeer onverstandig om altijd ‘aan te staan’. Eten en slapen zitten wel aardig in ons systeem, maar voeg aan je agenda ook momenten van ontspanning -van 10 tot 60 minuten- toe en blok ze in je agenda. Wat je in die tijd doet (mediteren, voor je uitstaren, sporten of candycrushen) is aan jou.

3. Schrijfblok naast je bed

Helemaal in drukke tijden komen de mooiste ingevingen doorgaans ‘s nachts als je eindelijk aan het ont-spannen bent. In plaats van uren blijven woelen en draaien, en bang zijn dat je gedachten de volgende ochtend zijn vervlogen, is het handig even de tijd te nemen ze op te schrijven. Dikke kans dat je daarna meteen in slaap valt en de volgende ochtend met een bak aan frisse ideeën je dag begint. Let op: doe het wel in the old-fashioned way, dus met pen en papier. Niet in het notitieblok op je telefoon, want dan is de verleiding om ook nog even je social media te checken te groot.

4. Drie voor de tijd van één

‘Ik ben nog even naar buiten, fotootje voor Insta maken.’ Het is golden hour, dat uurtje dat de zon laag aan de hemel staat en de wereld overdekt is met een softporno-filtertje van sympathiek licht. Het ideale moment voor een goede Insta-foto. Maar je had een heerlijke wandeling maken, om even helemaal los te koppelen van je werk. Dus als je tóch voor die foto gaat, denk dan even vooruit en maak ook er ook vast een paar voor de komende dagen. Kost maar iets meer tijd, maar levert je morgen en overmorgen een uurtje op om zelf te genieten van dat mooie licht.

5. Morgen is er weer een dag

Boekhouding, opdrachten, acquisitie… Je werk houdt nooit op. Ook niet als je vandaag twee uur langer werkt. De meeste deadlines zijn niet eens dodelijk -is dat wel het geval, dan heb je wellicht een planningsprobleem, maar daarover elders meer-. Dus sluit je werkdag op zeker moment af, maak een takenlijst voor de volgende dag en ga sporten, wandelen of je kind knuffelen. Morgen is er weer een dag!

We zijn benieuwd naar jouw tips over hoe jij ervoor zorgt dat je niet altijd en overal aan het werk bent. Laat het ons weten.