pensioen for

Als zzp’er pensioen opbouwen met de FOR?

Als zzp’er is aandacht hebben voor je pensioen aan te raden. Je wilt nu leuk leven, maar zodra je met pensioen gaat wil je kunnen genieten van je vrije tijd. Met geld achter de hand lukt dat beter. Je kunt gebruik maken van de Fiscale oudedagsreserve* (FOR). Let wel op de valkuilen en sta ook open voor het alternatief.

Wat houdt de FOR in?

De naam Fiscale oudedagsreserve zegt al veel over wat het is. Zzp’ers kunnen een deel van de inkomsten reserveren voor hun pensioen. In 2022 reserveer je bijvoorbeeld €5.000 binnen je onderneming. Over dit deel van de inkomsten hoef je niet (direct) af te rekenen met de Belastingdienst. Het bedrag vormt een reservering op je balans waar je uiteindelijk wel een keer over moet afrekenen. Je krijgt dus uitstel voor de heffing.

Wat moet je weten over de FOR?

Je mag in 2022 maximaal 9,44% van de winst reserveren, met een maximum van €9.632.  Geld opzij zetten met de FOR is populair onder zzp’ers. 34% van de zzp’ers maakt er gebruik van volgens een onderzoek van BrightPensioen. Een deel van deze zzp’ers (28%) zet het geld niet daadwerkelijk opzij voor hun pensioen. Een ander deel (25%) reserveert maar een deel echt voor het pensioen. In een voorbeeld leggen we uit wat hier het nadeel van is.

Voorbeeld

Een zzp’er heeft 10 jaar lang gebruik gemaakt van de FOR. Over deze periode is een reservering op de balans opgebouwd van €30.000.  Als de zzp’er de €30.000 niet heeft geïnvesteerd, is het geld niet beschikbaar op de pensioendatum. De Belastingdienst heeft nog wel een vordering (inkomstenbelasting) op het bedrag.

Geld in de onderneming houden heeft voordelen, maar denk ook aan de gevaren. Het voordeel is dat je het gereserveerde kapitaal kunt gebruiken als investering in jouw bedrijf. Of als buffer in moeilijke tijden, zoals tijdens de coronacrisis.

De oplossing met de FOR

Zet het bedrag daadwerkelijk opzij binnen jouw onderneming, bijvoorbeeld op een beleggingsrekening of bankspaarrekening. Uiteindelijk kun je het gereserveerde bedrag storten als lijfrente bij een financiële instelling. Deze investering is aftrekbaar, en zorgt ervoor dat je de heffing doorschuift tot na je pensionering. Zo combineer je slim de fiscale oudedagsreserve en lijfrente. Gemiddeld zou je 55% meer moeten inleggen als je zonder fiscale voordelen vermogen opbouwt voor je pensioen! Wauw, bedankt Belastingdienst.

Het alternatief – Pensioen opbouwen zonder de FOR

Geld bestemd voor je pensioen kun je ook gelijk storten in een lijfrente. Op deze manier stel je het geld direct veilig buiten de onderneming. Je stort bijvoorbeeld maandelijks €250 vanuit je zakelijke rekening in een lijfrente. Op je pensioendatum kun je een lijfrente-uitkering aankopen met het kapitaal. Over de periodieke uitkeringen betaal je vervolgens belasting.

Het lijfrente kapitaal beleggen

Duurt het nog tientallen jaren voordat je met pensioen gaat? Door het beleggen van je lijfrentekapitaal kun je kans maken op een hoog rendement. Beleggen is niet zonder risico’s, dus ga eerst in overleg met een financieel adviseur om te bepalen welke beleggingsstrategie het beste bij jou past.

Wist je dat je jouw lijfrentekapitaal kunt benutten als je langdurig arbeidsongeschikt raakt? Natuurlijk gaat dit ten koste van jouw pensioen. Kies liever voor de oplossing van SharePeople. Zo kun je pensioen opbouwen én heb je een vangnet bij arbeidsongeschiktheid.

*Update 2 juni: Pensioen opbouwen is en blijft een zorg voor later. Dus lees vooral de alternatieven hoe je dit kunt doen. Zeker nu de FOR lijkt te verdwijnen >

Lees ook: