Even over de afbouw van de zelfstandigenaftrek

‘Als je al iets generaliserend wilt zeggen over zzp’ers, kun je zeggen dat zij allemaal uniek zijn’, betogen Bert-Jan Wiegeraad en Henk Hanssen in een artikel in Trouw. Geen groep zo heterogeen als de ZZP’ers. Geen groep ook die zo slecht wordt begrepen. En nu honderden euro’s extra moet gaan betalen vanwege de aftrek van de zelfstandigenaftrek.

De grens vervaagt

Onder de kop ‘De werknemer van vandaag is de zzp’er van morgen’ zet het artikel in Trouw uiteen waarom de heterogene groep zzp’ers zo snel groeit. En waarom die groei nog wel even door gaat. De grens tussen werkgever en werknemer vervaagt, de vaste baan verliest niet alleen aan betekenis, maar is ook onzeker geworden. Door de Wet uitbreiding loondoorbetalingsplicht bij ziekte (1996) en de Wet verbetering poortwachter (2002), worden vaste werknemers een (te) groot risico voor werkgevers.

Zelfstandigenaftrek

En dus groeit het leger zzp’ers, tot inmiddels 1,2 miljoen. ‘Natuurlijk, dan heb je geen inkomenszekerheid, geen loondoorbetaling bij ziekte, geen cao-voorgeschreven salarisverhogingen en geen pensioen. Maar dan heb je iets meer fiscale vrijstelling om dat allemaal te compenseren: de zelfstandigenaftrek’, staat er licht cynisch in het stuk. Want juist die zelfstandigenaftrek moet er nu aan geloven. 
En waarom? De schrijvers van het krantenartikel: ‘Omdat zzp’ers te weinig belasting zouden betalen. Misbruik zouden maken van aftrekposten. Collectieve fondsen zouden te weinig geld hebben omdat zzp’ers daar niet aan meedoen.’

Malieveld

Maar omdat iedere werknemer morgen een ZZP’er kan zijn, zou iedereen zich druk moeten maken over de afbouw van de zelfstandigenaftrek. En naar het Malieveld moeten afreizen, vinden de schrijvers. Want stellen ze: ‘Bij de eerstvolgende economische tegenwind zal ook hun duidelijk worden dat de huidige zelfstandigenaftrek een heel bescheiden en noodzakelijke compensatie is voor een fundamenteel gebrek aan inkomenszekerheid.’

Henk Hanssen is journalist en Bert-Jan Wiegeraad auteur en ondernemer. Lees ook hoe op 16 oktober tijdens een evenement in Pakhuis de Zwijger wordt gesproken over de mythe van het vaste contract.

Wil jij wel een inkomen bij ziekte geregeld hebben? Lees dan hoe SharePeople werkt en word deelnemer.