Schijnzelfstandigheid: wat zijn de nieuwe regels?
We leggen je simpel uit hoe het zit met de wetgeving rondom schijnzelfstandigheid voor zzp’ers én opdrachtgevers.
We leggen je simpel uit hoe het zit met de wetgeving rondom schijnzelfstandigheid voor zzp’ers én opdrachtgevers.
Als ondernemer wil je gewoon kunnen ondernemen. Maar met alle onduidelijkheid rond schijnzelfstandigheid is dat steeds lastiger geworden. VAR, DBA, VBAR, Zelfstandigenwet. Je ziet door de bomen het bos niet meer (en je opdrachtgever ook niet!).
Wat betekent dit allemaal voor jou? Wij leggen het simpel uit.
In dit artikel leggen we je stap voor stap uit:
Het probleem is simpel: niemand weet wat een zelfstandige ondernemer precies is. In de wet staat wel wat een werknemer is, maar niet wat een zelfstandige is. De wetten zijn gebaseerd op de arbeidsmarkt van 100 jaar geleden. Maar die is veranderd en dus passen die wetten niet meer bij de huidige situatie.
Daarom probeert de overheid al jaren een nieuwe actuele wet te ontwikkelen:
Ondertussen is er veel onduidelijkheid. Zelfs rechters weten het niet meer zeker. Deliveroo-bezorgers werden schijnzelfstandigen genoemd, maar Uber-chauffeurs niet.
Doordat duidelijke kaders ontbreken, durven opdrachtgevers geen ondernemers meer in te huren. Want stel dat de Belastingdienst jaren later zegt: “Die ondernemer? Dat was eigenlijk gewoon een werknemer.” Dan krijgt je opdrachtgever de rekening met forse naheffingen. En ondertussen loop jij nu opdrachten mis.
Daarom komen er eindelijk nieuwe, duidelijke regels. Op deze pagina houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen. En nog belangrijker: we laten zien wat je nu al kunt doen om jezelf te beschermen.
Even terug naar de basis. We weten niet welke wet we uiteindelijk gaan krijgen. Maar wel welke wet we al hebben. Sinds 2016 hebben we de Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties). Dit is de wet die nu nog geldt en waar alle verwarring mee begon.
De 9 criteria in de wet DBA komen uit het beroemde Deliveroo-arrest van maart 2023. De Hoge Raad deed een baanbrekende uitspraak over arbeidsrelaties met betrekking tot Deliveroo. De zaak draaide om de vraag of maaltijdbezorgers van Deliveroo werknemers waren of zelfstandigen. De Hoge Raad heeft, net als het Hof en de kantonrechter, geconcludeerd dat er sprake was van een arbeidsovereenkomst. Dit arrest werd zo belangrijk omdat de Hoge Raad voor het eerst duidelijke criteria formuleerde die nu leidend zijn voor alle andere zaken.
De wet kijkt dus naar 9 criteria die samen bepalen of je echt zelfstandig bent of schijnzelfstandig. Deze criteria moeten “holistisch” bekeken worden. Dat betekent: alle criteria door elkaar, en niemand weet precies hoe zwaar elk criterium weegt.
De 9 criteria zijn:
Enkele belangrijke vragen om jezelf te stellen:
Maar let op: Meerdere opdrachtgevers hebben is niet genoeg. Een hoog uurtarief ook niet. Het gaat om het totaalplaatje. De Belastingdienst geeft aan dat geen enkel punt in zijn eentje beslissend zal zijn in hun oordeel, maar dat alle feiten en omstandigheden in onderlinge samenhang bekeken zullen worden
Dit is het fundamentele probleem van de DBA: niemand weet van tevoren waar ze aan toe zijn. Er wordt pas achteraf gekeken naar de situatie.
Het gevolg? Opdrachtgevers durven geen ondernemers meer in te huren uit angst voor achteraf geconstateerde schijnzelfstandigheid. Ondernemers lopen opdrachten mis. En zelfs als je denkt dat je alles goed doet, kan de Belastingdienst jaren later nog bij je opdrachtgever aankloppen met een boete.
Door deze onzekerheid met de Wet DBA besloot de regering dat er een betere oplossing moest komen. Onder leiding van minister Wouter Koolmees (D66) en later Karien van Gennip (CDA) werd de Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden (VBAR) ontwikkeld. Deze moet de DBA vervangen en per 1 juli 2026 van kracht worden.
De wet verduidelijkt 3 hoofdelementen:
Een belangrijk criterium is volgens het nieuwe wetsvoorstel de vraag of de opdrachtgever bepaalt wanneer en hoe het werk gedaan moet worden. Hoeveel heb jij als ondernemer daarover zelf te zeggen? Maar ook wordt gekeken hoe jij je buiten de opdracht gedraagt. Werf je bijvoorbeeld nieuwe klanten voor jezelf?”
Het tweede deel van VBAR is een ‘rechtsvermoeden van werknemerschap’. Wie minder dan €36 per uur verdient, kan vanaf juli 2026 makkelijker stellen werknemer te zijn. Dan moet de opdrachtgever bewijzen dat er toch sprake is van zelfstandig werk. Als zij zich melden bij hun opdrachtgever, zal deze moeten aantonen dat er géén sprake is van schijnzelfstandigheid en dus ook geen sprake van recht op een arbeidsovereenkomst.
Het wetsvoorstel ligt nu bij de Tweede Kamer en kan na het politieke zomerreces behandeld worden. De Raad van State heeft kritiek geuit op het concept-wetsvoorstel. De Raad vreest dat de duidelijkheid waarop Van Hijum hoopt niet geleverd zal worden, omdat de wet alleen vastlegt wat rechters eerder al bepaalden.
Als de Kamer instemt, wordt deze volgens de planning op 1 juli 2026 van kracht.
De VBAR bouwt dus verder op de Wet DBA. Maar tegelijkertijd groeit er een tegengeluid. Na jaren van onduidelijkheid rond de Wet DBA en kritiek op het VBAR-voorstel, besloten VVD, D66, CDA en SGP een andere weg in te slaan. Hun frustratie was groot: “Het fundamentele probleem is dat Den Haag wetten verzint die niet aansluiten bij de praktijk en dat we net zo lang gaan drammen totdat de praktijk zich aanpast aan de wet. Dit moet andersom,” zegt initiatiefnemer Thierry Aartsen (VVD). En dus schreef hij een wet die, volgens hem, in plaats van de VBAR de Wet DBA moet vervangen.
Aartsen kwam tot een inzicht: In Nederland is het goed geregeld wanneer je wél werknemer bent, maar niet wanneer je géén werknemer bent. Dit vormde de basis voor zijn Zelfstandigenwet. Waar de VBAR kijkt naar hoe het werk is georganiseerd, en dus de arbeidsrelatie analyseert, draait de Zelfstandigenwet de volgorde om. Die stelt eerst de vraag: ben jij überhaupt een echte ondernemer? Pas daarna wordt naar de werkrelatie gekeken.
Om zijn alternatief vorm te geven, reisde Aartsen naar België om te leren hoe onze zuiderburen schijnzelfstandigheid voorkomen. “We kunnen de Belgische wet niet rechtstreeks kopiëren, maar het is zeker een inspiratiebron.” Wat hij daar ontdekte, verbaasde hem. In België is de ‘vrije wil der partijen’ een kerncriterium. Iets wat in Nederland totaal geen rol speelt. “De Belgen vielen bijna van hun stoel toen ze hoorden dat bij ons de vrije wil der partijen er niet toe doet.”
Ook het vage begrip ‘inbedding’ dat zoveel hoofdpijn veroorzaakt in Nederland, bestaat niet in de Belgische wetgeving. “Het enige wat telt is of er een gezagsverhouding bestaat tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.” Voor Aartsen was dit de bevestiging dat het anders kon en moest.
De wet introduceert 3 toetsen om te bepalen of iemand als ondernemer mag werken voor een zakelijke opdrachtgever:
De zelfstandigentoets bepaalt of je je echt als ondernemer gedraagt. De wet stelt 5 concrete criteria waaraan je moet voldoen. Deze criteria slaan niet alleen op je huidige opdracht, maar beoordelen vooral hoe je je gedraagt als ondernemer in de markt.
Bij de nieuwe wetgeving moet je aan alle vijf de criteria voldoen om als zelfstandige te worden gezien.
Vervolgens wordt gekeken of er belemmeringen zijn in de arbeidsrelatie.
Kernvragen:
De Zelfstandigenwet introduceert ook een praktische oplossing voor geschillen: een onafhankelijke commissie die bindende uitspraken kan doen over de status van ondernemers. Deze commissie voorkomt dat jij en je opdrachtgever bij onduidelijkheid meteen naar de rechter moeten.
In plaats daarvan kunnen jullie samen een verzoek indienen voor een officiële beoordeling. De commissie kijkt dan naar jullie situatie en geeft een bindende uitspraak of er sprake is van echte zelfstandigheid of schijnzelfstandigheid. Dit bespaart tijd, geld en juridische procedures, terwijl het wel de zekerheid geeft die beide partijen nodig hebben om veilig samen te werken.
Volgens Aartsen onderscheidt de Zelfstandigenwet zich op 3 punten:
Na jaren van onduidelijkheid komt er nu dus eindelijk beweging in de wetgeving rond schijnzelfstandigheid. Of het nu de aangepaste VBAR wordt of de Zelfstandigenwet weten we nog niet. Maar één ding is zeker: ondernemers moeten zich ook écht als ondernemer gedragen.
Wil je weten waar je staat? De zelfstandigentoets van SharePeople laat in een paar minuten zien of je voldoet aan de criteria die in alle nieuwe wetgeving terugkomen. Meer dan 1.000 ondernemers gingen je al voor en ontdekten waar hun kansen liggen.
De boodschap is helder: Stop met wachten op politieke duidelijkheid. Begin vandaag met het versterken van je ondernemerschap. Dan ben je straks klaar, welke wet er ook komt.
Samen sta je zeker.
Meer over gezond ondernemen, aanbiedingen en de AOV-plicht? Deel je e-mailadres en ontvang onze updates.
Wil je teruggebeld worden? Laat je gegevens achter.
Wil je terug gebeld worden? Laat je gegevens achter.
Meer over gezond ondernemen, aanbiedingen en de AOV-plicht? Deel je e-mailadres en ontvang onze updates.