Laat die zzp’er niet lopen – hoe een AOV het verschil maakt
Je ziet het steeds vaker: opdrachtgevers die zeggen te stoppen met zzp’ers. Niet omdat ze geen behoefte hebben aan hun kennis of flexibiliteit, maar omdat ze bang zijn voor schijnzelfstandigheid. Begrijpelijk. Maar zonde is het wel. Want die terughoudendheid helpt niemand verder. Niet de opdrachtgever, niet de zelfstandige en ook de werknemer niet. Want het werk moet gedaan worden. En de verhoging van de druk op werknemers heeft uitval tot gevolg. En dat zorgt voor zeer hoge kosten én een nog grotere behoefte aan zzp’ers.
Gelukkig is het geen zwart-wit verhaal. Er zijn wél manieren om duidelijkheid te scheppen en het risico van het inhuren van zzp’ers beheersbaar te maken. Je hoeft echt niet in een juridische jungle te verdwalen. Eén van de meest praktische én krachtige bewijzen dat je met een échte zelfstandige werkt? Check of de zzp’er een AOV of andere arbeidsongeschiktheidsvoorziening heeft. Het hebben van een AOV maakt het verschil – voor jou als opdrachtgever én voor de zzp’er.
Onduidelijkheid rondom de Wet DBA
Iedereen is het hierover eens: de Wet DBA ís verwarrend. Negen criteria om te bepalen of er sprake is van schijnzelfstandigheid, en geen van die criteria is op zichzelf doorslaggevend. De rechtspraak en wetgeving zijn zoekende naar duidelijkere richtlijnen. Sinds het Uber-arrest in februari 2025 weegt ‘ondernemerschap’ zwaarder mee dan ooit.
Maar het lastige aan het huidige ‘ondernemerschap-criterium’ is dat je als opdrachtgever maar beperkt zicht hebt op hoe zelfstandig iemand zich daadwerkelijk gedraagt. Of ze investeren in bedrijfsmiddelen? Of ze adverteren? Of ze risico lopen? En dus voelen veel opdrachtgevers zich onzeker — en trekken ze zich terug. Zonde. Want juist in dat ‘ondernemerschap aantonen’ liggen kansen. En daar komt een AOV om de hoek kijken.
Een AOV is meer dan een verzekering
Het hebben van een arbeidsongeschiktheidsvoorziening — of dat nou een verzekering is, een Broodfonds of een oplossing zoals SharePeople — laat iets essentieels zien: deze zzp’er neemt verantwoordelijkheid. Niet alleen voor het werk van vandaag, maar ook voor het inkomen van morgen.
Voor jou als opdrachtgever is dat een krachtig signaal. Want dit raakt twee van de negen DBA-criteria: wie draagt het risico, en hoe zelfstandig gedraagt iemand zich. Het is lastig om te zien of iemand advertenties plaatst of onderhandelt over tarieven. Maar een bewijs van deelname aan een AOV? Dat is tastbaar, controleerbaar, en vooral: overtuigend.
En het wordt nóg relevanter. In de nieuwe Zelfstandigenwet (de mogelijke opvolger van de Wet DBA) krijgt het bezit van een AOV een belangrijke rol in de beoordeling van zelfstandigheid. Het komt straks bovenaan te staan in de zogenaamde Zelfstandigentoets, die bepaalt of iemand echt zelfstandig werkt of dat er mogelijk risico’s zijn voor naheffingen. Het hebben van een AOV is dus niet een extraatje, maar een bewijs dat iemand serieus bezig is met het ondernemerschap.
Vraag om een zelfstandigentoets
Als opdrachtgever kun je afwachten. Of je kunt de regie pakken. Je hoeft geen jurist te zijn om dit goed te doen. Vraag je zzp’ers simpelweg nu al om de Zelfstandigentoets te doen — bijvoorbeeld via sharepeople.nl/zelfstandigentoets. En vraag of ze iets geregeld hebben voor het geval ze uitvallen. Je krijgt dan een bewijs van ondernemerschap in handen waar je wat aan hebt. En ja, dat helpt dus ook bij een eventuele controle op de Wet DBA.
Ondernemerschap is een keuze, een AOV het bewijs
We staan op een kantelpunt. De arbeidsmarkt verandert, en dat vraagt om meebewegen — niet om stilstaan. Er zijn honderdduizenden zelfstandigen die bewust kiezen voor het ondernemerschap. Die willen bouwen, bijdragen, en hun eigen boontjes doppen. Het zou zonde zijn als we ze buitensluiten omdat we niet weten hoe we met de wet om moeten gaan.
Een AOV is een van de manieren waarop zelfstandigen laten zien dat ze het ondernemerschap serieus nemen. En dat helpt jou als opdrachtgever om precies hetzelfde te doen: neem het opdrachtgeverschap serieus en huur zzp’ers in die de Zelfstandigentoets doorstaan. Dáár wordt de arbeidsmarkt beter van.