Kennis op peil

Zo houd je je kennis nu op peil

Geen beurzen, congressen, netwerkborrels… Met alle maatregelen schuilt er een gevaar dat je gaat navelstaren. Hoe blijf je geïnspireerd, op de hoogte van de laatste nieuwtjes in jouw vakgebied en klaar voor de toekomst? Hoe hou jij jouw kennis op peil?

Ga er -online- op uit

Net als in real life komen netwerken en kansen je doorgaans niet zomaar aanwaaien. Je moet eropuit, ook nu, alleen dan online. In welke sector je ook werkzaam bent, overal zijn de afgelopen maanden initiatieven ontstaan voor online netwerk events. Kijk bij je branchevereniging, surf rond op social media (LinkedIn en Facebook) voor aankondigingen en leg je oor te luister bij de mensen met wie je in het verleden netwerkte.

Online beurzen en congressen

Het bijzondere van deze tijd is dat íedereen dezelfde uitdagingen heeft. Dat heeft tot gevolg dat er inmiddels enorm veel ervaring is opgedaan met online beurzen en congressen. Net als in het echte leven, heb je er de mogelijkheid tot netwerken, stands bezoeken, presentaties beluisteren, etc. Iedereen pakt het net weer wat anders aan, dus het is soms even zoeken. Google op jouw vakgebied, op congressen of beurzen waar je voorheen naartoe ging en/of sla er een vakblad op na. Het grote voordeel is dat de kosten voor deelname doorgaans stukken lager zijn en je daarvoor meer sessies dan normaal kunt volgen.

Online leren

Als iets laagdrempelig werd in 2020, dan is het wel het volgen van een e-learning. Met minder reistijd en flexibeler werkuren, is een online cursus snel gevolgd. Het is de ideale manier om je kennis bij te spijkeren binnen de tijd die jij ervoor (over) hebt. Of het nu gaat om beter communiceren, seo-schrijven of je vitaler voelen, voor allerlei onderwerpen zijn er korte en langere online trainingen. Zomaar even een greep uit (soms gratis) het aanbod: New Heroes, GoodHabitz en e-academy.

Tutorials & microlearning

Of het nu gaat om het aantrekken van beschermingskleding tegen corona of om een lesje filosofiegeschiedenis, het bouwen van een complete computer of het oplossen van een wiskundig vraagstuk. Hét grote voordeel van onze tijd is dat de informatie over vrijwel alles te vinden is op – onder meer – Youtube. Afhankelijk van je eigen interesse kun je op Youtube een complete opleiding samenstellen over allerhande onderwerpen. Juist in coronatijd komen er dagelijks duizenden nieuwe tutorials bij. Bedenk eens aan welke skills jij wilt werken de komende tijd, gooi er wat zoektermen tegenaan en selecteer vervolgens een of meerdere kanalen die je wilt gaan volgen. Reserveer hiervoor in je agenda daadwerkelijk tijd en houd pen en papier bij de hand voor aantekeningen.

Doe het zelf

Is er echt niets te vinden dat interessant is voor jou? Dan ben je vast niet de enige in jouw tak van sport. Organiseer het dan zelf! Een Zoom-borrel met pubquiz in Kahoot, een uitwisseling van best practices, een blunder-lunch, een estafette-high-tea, telkens door een ander anders ingevuld. De sky is the limit! Ideeën nodig? Zoek maar eens op Zoom-party.

Ga één-op-één

En heb je genoeg van alle schermtijd? Spreek dan één op één af met iemand uit je netwerk. Maak een lange wandeling en vraag je vooraf af wat je gedurende deze quality-time van de ander wilt weten, leren en horen. Denk ook aan feedback vragen, samenwerken en toekomstplannen. Plan je iedere week zo’n een wandeling met iemand, dan heb je, als dit alles voorbij is, een zeer intensieve relatie opgebouwd met enkele bijzondere mensen. Daar kan geen echte of online netwerkborrel tegenop.

Waar haal jij inspiratie en innovatie voor jouw werk vandaan? Hoe hou jij jouw kennis op peil? Laat het ons weten via onze social media. Als deelnemer van SharePeople heb je ook toegang tot onze besloten groepen, waar je naast inspiratie ook echte klussen kunt vinden.