tips voor energie

7 tips voor meer energie in tijden van stress & energiecrisis

Energie (uit het stopcontact) is een hot topic. We maken ons massaal zorgen over de energiecrisis. Ook ondernemers, zo blijkt uit onze poll op LinkedIn. Maar het rotte is: de stress over energie kost bakken met energie. Hoe blijf je positief en veerkrachtig ondanks de onzekerheid? Probeer deze 7 tips voor meer energie, zodat je gezond bent en blijft.

De energieprijzen rijzen de pan uit. De dagelijkse kosten voor boodschappen ook. En ondertussen moeten we volgens het nieuws voorbereid zijn op een mogelijke financiële crisis. En dus zetten we massaal de kachel lager en lezen we ons in zonnepanelen in.  

Tips om te besparen op de energierekening krijgen we genoeg. Maar dat alles kost ook energie: lichamelijke energie welteverstaan. Hoe krijg je weer positieve energie en voel je je fitter, om ook in deze tijd het hoofd (zonder hard loeiende airco) koel te houden?

7 praktische tips voor meer energie

Voorbereid zijn op een crisis is goed. Eindelijk het enkelglas vervangen ook. Maar laat je niet gek maken. Dit zijn 7 tips voor meer energie. Zo blijf je ook in tijden van crisis mentaal en fysiek gezond.

1. Neem rust tussen het werken door

Met alle NOS-headlines over hoge energierekeningen, inflatie en rentestijgingen ben je misschien geneigd om extra hard te werken. Een buffer is nooit weg, denk je. Dát klopt. Maar je schiet er niets mee op als je jezelf te pletter werkt. Uiteindelijk kom je jezelf dan een keer tegen.

Een belangrijke tip voor meer energie is om aan je rust te blijven denken. Houd pauzes, zoek op tijd je bed op en voorkom nachtelijke werksessies. Dat scheelt laptopstroom (ha!), maar zorgt er vooral voor dat je energiek blijft en dingen makkelijker van je af laat glijden.

2. Kom van je stoel af

Beweging geeft energie. Elke dag wandelen helpt bijvoorbeeld om gedoe van je af te schudden en productief te blijven op het werk. Doordat je dankzij beweging uit je hoofd komt, voorkom je veel onnodig gepieker.

Dus zorg voor voldoende beweging. Stof je sportschoolabonnement af (al kost het € 5 per maand meer door de inflatie), begin met hardlopen, volg YouTube-work-outs of beweeg op een andere manier.

3. Dump loze gedachten

Als je niet oplet, sta je als ondernemer altijd aan. Er spoken de hele dag to-do’s door je hoofd. Bijvoorbeeld e-mails die nog verstuurd moeten worden, afspraken die je niet mag vergeten, binnenkomende appjes, piekergedachten en de 1001 nieuwe creatieve plannen.

Word je al gestrest als je dat hele lijstje leest? Een braindump is een goede oplossing. Neem een half uur de tijd om alles (maar dan ook echt ALLES) op te schrijven wat door je hoofd gaat. Zo kun je veel stress op papier lozen.

Ga vervolgens door je lijst heen. Waar hoef of kun je niets mee? Wat verdient een plek in je agenda? En wat kun je nu direct doen? Dat overzicht geeft rust en dus meer energie.

4. Neem een koude douche (als je durft)

Oké oké, dit klinkt misschien niet aantrekkelijk. Maar probeer het toch. Koud douchen heeft volgens experts alleen maar positieve effecten. Vandaar dat het niet in dit lijstje met tips voor meer energie mocht ontbreken. Zo verbetert een frisse douche je immuunsysteem en bloedcirculatie, zorgt het voor meer focus en voel je je energieker.

Begin met een halve minuut koud douchen en bouw het daarna op. En het fijne is: het geeft niet alleen meer energie, maar scheelt ook in je gasverbruik.

5. Sta een half uur eerder op

Haast is voor niemands energietank goed. Als jij ’s ochtends vroeg al onder spanning staat, dan start je niet uitgerust aan de werkdag. Het gevolg? Je bent gevoeliger voor stress en je energievoorraad is er sneller doorheen. Een tip voor meer energie: zet je wekker een half uur vroeger.

Dat geeft je de tijd om ’s ochtends rustig aan te doen. En om iets te doen wat jou energie geeft. Denk aan een wandeling maken, een boek lezen, de krant doornemen of – als je er echt zin in hebt – push-ups doen.

6. Bel staand of lopend

Zitten wordt het nieuwe roken genoemd. Ook veel ondernemers werken grotendeels met hun billen op een stoel. Daar kun je meer afwisseling in aanbrengen: voer telefoongesprekken staand of lopend. Zo kom je meteen aan je lichaamsbeweging en krik je je energieniveau op.

Beland jij regelmatig in een middagdip? Dan is dit dé manier om actiever aan telefoongesprekken deel te nemen en om überhaupt met meer energie de dag door te komen.

7. Als je zit, neem dan de juiste houding aan

Als je toch op je stoel zit, zorg er dan voor dat je de juiste houding hebt. Robert Cooper, neurowetenschapper en schrijver van High Energy Living, geeft dit als een van zijn tips voor meer energie. Met de juiste houding voel je je direct energieker.

Hoe je die goede houding aanneemt?

  • Ga je met je rug en billen tegen de stoelleuning zitten.
  • Stel je stoel zo in dat je armen een hoek van negentig graden maken als je ze op het bureau legt.
  • Zet je laptop- of computerscherm op ooghoogte.
  • Laat je schouders ontspannen hangen.

En denk je nu “Mijn laptop op ooghoogte, hoe dan?”, investeer dan in een goede laptopstandaard en een los toetsenbord.

Nog een tip voor meer energie: voorkom arbeidsongeschiktheids-stress

Voor sommige piekeronderwerpen bestaat een handige oplossing die je veel kopzorgen bespaart. Maak jij je druk hoe het moet als je arbeidsongeschikt zou raken? Verdiep je in hoe SharePeople werkt. Wij helpen je als coöperatie van ondernemers om arbeidsongeschiktheid af te dekken op een toegankelijke manier. Scheelt jou zorgen!

Nu de eerste maand geen deelnamekosten

Wie wij zijn? SharePeople is een netwerk van ondernemers die hard werken, maar ook goed voor zichzelf zorgen. Zowel mentaal als fysiek. Samen gezond ondernemen is ons uitgangspunt.

We delen onze kennis en ervaring om jou te helpen om op een gezonde manier je bedrijf te runnen. Lees onze blogs over gezond ondernemen voor meer tips.