workation

7 tips voor een goede workation (van ervaren ondernemers)

Werken vanaf een vakantieadres. Op elke willekeurige plek ter wereld je laptop kunnen openklappen als digital nomad. Of er even tussenuit gaan om je thuiskantoor te verruilen voor een boshuisje. Voor veel ondernemers is een workation een langgekoesterde droom. En die droom kun je werkelijkheid maken, als je het maar goed aanpakt. Deze ondernemers gingen je voor en delen hun 7 beste workation-tips.

Wat is een workation precies?

Een workation is een samenvoeging van ‘vakantie’ en ‘werken’. Een werkvakantie dus. Het betekent dat je wel aan het werk bent, maar dan vanaf een andere plek. Een belangrijke kanttekening daarbij: vaak richt je je werk tijdens een workation anders in. Je werkt bijvoorbeeld minder uren, stort je op andere taken of werkt meer áán je bedrijf in plaats van ín je bedrijf.

In die zin kunnen workations helpen om bijvoorbeeld dat ene project dat maar op de plank bleef liggen wél gedaan te krijgen of (door het gebrek aan afleiding of prikkels) efficiënter te werken. Lees hier hoe ondernemers uit het SharePeople netwerk een workation aanpakken.

Tip 1. Vind de juiste workation-bestemming voor jou

De eerste stap is om een bestemming te kiezen waar jij goed kunt werken. En die ook in praktisch opzicht handig is. Stem je bestemming af op wat jij in een workation zoekt.

Wil je in alle rust werken aan een project dat al een tijdje is blijven liggen? Kies dan voor een bestemming in de natuur. Ben je op zoek naar reuring om op creatieve ideeën te komen? Kijk dan juist naar een stad als bestemming.

Zowel in Nederland als in het buitenland zijn genoeg workation-bestemmingen te vinden. Of je nu graag naar een zonnige bestemming gaat, liever in Nederland blijft of dol bent op de rust en het bos! Wil je nog inspiratie opdoen? Op LinkedIn delen SharePeople-deelnemers hun favoriete workation-bestemmingen.

Tip 2. Plan je workation niet te vol

Dit is de belangrijkste workation-tip van Bernadette Kwaks, Register Loopbaancoach bij Konsilo. Zij gaat graag naar een strandhuisje in Noordwijk en dan met name in het laagseizoen. “Dan is het erg rustig en is er weinig afleiding.” Zelf gaat ze vooral op workation voor de rust en ontspanning. Daar plant ze bewust ruimte voor in.

“Een valkuil is dat je je laat verleiden om te veel activiteiten in te plannen”, zo benadrukt Bernadette. “Zorg voor voldoende balans tussen inspanning en ontspanning. Voor mij betekent dat dat ik in de ochtenduren actief ben voor werk en in de middaguren kies voor ontspanning.”

Tip 3. Zoek een plek met goede wifi (of juist niet)

Als je op afstand wilt kunnen werken, is een goede internetverbinding vaak een must. Zeker als je wel dagelijks contact moet hebben met opdrachtgevers. Frederique Nagtegaal, specialist in online communicatie vanuit haar bedrijf Contentchick.nl, werkt digitaal en zoekt daarom haar bestemming deels uit op de internetopties. Zij tipt: “Zoek in ieder geval een plek met goede wifi, of neem een 5G-abonnement voor je laptop.”

Frederique en ‘kantoorhond’ Kimo maken een wandeling tijdens een workation

Overigens is wifi niet altijd een must. Cosmas Blaauw, oprichter van SharePeople, gaat soms bewust naar plekken zonder wifi. “Geen wifi is beter dan slechte wifi”, lacht hij. “Het regelen van betere wifi of de stress over een verbinding die niet werkt, leidt alleen maar af. Als ik slechte wifi heb, sms ik dat ik vandaag slecht bereikbaar ben en het morgen weer probeer. Juist door minder goed bereikbaar te zijn, maak je je workation efficiënter.”

Tip 4. Maak een planning voor wat je gedaan wilt krijgen

Volgens Frederique is een mogelijke valkuil van workations dat het toch aanvoelt als vakantie. Dat je bijvoorbeeld te lang in bed blijft liggen of te veel “toeristische” dingen inplant. Haar oplossing daarvoor? Maak een planning voor de volgende dag van wat je gedaan wilt krijgen aan werk. “Dan heb je een duidelijke scheiding tussen de tijd die je aan werk besteedt en de tijd die je aan andere dingen besteedt.”

Ook Jesmin Beuving, freelance content creator bij o.a. SharePeople, hecht veel waarde aan een goede planning. En dat om een bijzondere reden: “Ik ga graag kitesurfen in mijn vrije tijd. Mijn planning stem ik daarom af op de wind. In Kaapstad, waar ik nu ben, waait het aan het einde van de dag. Dus doe ik mijn werk vooral in de ochtenden.”

Tip 5. Maak afspraken met jezelf en houd je daar ook aan

Met een planning alleen kom je er nog niet. Afspraken maken met jezelf, met je klanten en met je gezin is ook belangrijk. Net als je daaraan houden. Dat benadrukt Jos Goedknegt (eigenaar van Gts Training VOF, voor communicatie- en leiderschapstrainingen en interim-management). Hij is van april tot september te vinden in zijn buitenkantoor in Castricum. Een tip die hij zelf toepast tijdens workations, is deze: “Plan je dag strak en toon discipline om je gemaakte afspraken waar te maken”.

Workations vereisen vasthoudendheid, benadrukt hij. “Er is van alles te doen, maar je wilt ook gewoon je werk gedaan krijgen.” Dus zorg voor goed timemanagement, begin om een bepaalde tijd en geef aan anderen aan wanneer je wel en niet bereikbaar bent. Zo behaal je je doelen daadwerkelijk.

Tip 6. Maak afspraken met je reisgenoot

Ga je op workation met je partner, een vriend of een mede-ondernemer? Dan is het volgens Jesmin ook belangrijk om goede afspraken te maken over wat jullie allebei verwachten van de trip. Tijdens een workation moet immers wel gewerkt worden. Je wilt voorkomen dat de één elke dag uitgebreid toeristische hotspots wilt bekijken, terwijl de ander een flinke to-do-list af te werken heeft.

Dus reis je met iemand? Spreek van tevoren af hoeveel jullie werken en wanneer werk- en wanneer privétijd is. Dat scheelt discussies.

Jesmin aan het werk in een café met uitzicht op zee in Sint-Maarten

Tip 7. Neem tijdens een workation écht afstand

Volgens Cosmas Blaauw, oprichter van SharePeople, is een workation niet altijd hetzelfde als op een andere plek je werk doen. “Af en toe afstand nemen tot je werk is gezond en noodzakelijk. Voor jezelf, maar ook voor je bedrijf”, zo vindt hij. Hij plant daarom juist workations om te breken met de daily business. “Wil ik over 5 jaar nog hetzelfde doen? Waar zie ik mogelijkheden? Ook daarover nadenken is werk.”

In dat opzicht ziet hij een verschil tussen als digital nomad werken vanaf allerlei plekken op de wereld en met workation gaan. “Een workation is in mijn ogen niet bedoeld om door te gaan met je gebruikelijke werkritme. Je moet echt loslaten wat je normaal doet.” Gebruik de tijd zeker om andere dingen te doen dan je dagelijkse werktaken. Nu is je kans om bijvoorbeeld wél die ene lastige beslissing te nemen.

Wat heb jij voor je arbeidsongeschiktheid geregeld?

Of je nu werkt vanuit Kaapstad, Rome of gewoon aan je keukentafel – arbeidsongeschikt raken kan helaas iedereen overkomen. Wil je zeker weten dat je daar iets voor hebt geregeld, zodat je niet voor financiële uitdagingen komt te staan?

Bij SharePeople dek je arbeidsongeschiktheid af op een eerlijke, solidaire en voordelige manier. Tegen veel lagere kosten dan bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Sluit je vandaag nog aan en betaal de eerste maand geen deelnamekosten.

Lees ook: