werkstress

5 tips van ondernemers om werkstress te verminderen

Stress? Nee, jij bent gewoon hard aan het werk. Dat zijn twee heel verschillende situaties. Af en toe een beetje druk op de ketel kan zelfs een goede motivator voor je zijn. Maar als je constant onder druk staat kan dit je balans behoorlijk verstoren. Werkstress is beroepsziekte nummer één in Nederland. 17% van alle werkenden ervaart burn-outklachten. Hoe kan jij mentaal gezond (blijven) ondernemen?

Tijdens de Week van de Werkstress (14 – 18 november) delen ondernemers uit het netwerk van SharePeople hun kennis en ervaringen.

Tip1: Adem in, adem uit

Sander Hilkman was ook altijd maar hard aan het werk, druk. Tot dat alle ballen vielen en hij een burn-out kreeg. Had hij toen maar geweten wat hij nu weet. Want om stress te verminderen hoef je het niet altijd ver te zoeken. Het instrument heb je al in huis, je longen. Je moet er alleen nog bewuster mee leren omgaan. Door met regelmaat ademhalingsoefeningen te doen verminder je stress. Wim Hof (je weet wel, de ijsman) is een van de eersten die de positieve effecten van bewust ademhalen wetenschappelijk heeft vastgelegd.

Sander is nu ademcoach. Speciaal voor jou heeft hij een korte video opgenomen. Die je zelfs kunt uitvoeren tijdens het lezen van de rest van het artikel.

Tip 2: Kom van je (werk)plek

Mike Achterberg geeft graag advies over (online) marketing. Sinds de komst van het internet zit hij al in het vak. En weet hij jouw online probleem op te lossen. Maar soms loopt hij zelf even vast. Om zijn stressniveau omlaag te brengen maakt hij zich los, letterlijk. Gewoon even los van zijn computer, zijn bureau, zijn werkomgeving. Lekker even de benen strekken en een ommetje maken. Weer of geen weer. Het maakt zijn hoofd leeg en kan vervolgens weer met frisse moed het probleem te lijf gaan.

Weinig tijd? Mike adviseert: plan een telefoongesprek tijdens je wandeling of eet je lunch eens buiten deur. Meer tips lees je hier.

Tip 3: Work hard, play harder

We kunnen het ondernemen heel serieus nemen, we kunnen het ook niet doen. Wat als we eens wat vaker gaan buiten spelen? Thom Stam werd geïnspireerd door de TedxTalk en het boek ‘Play it away’ van Charlie Hoehn. Hij brengt meer plezier terug in z’n werk als boekhouder door eens een heel andere klus te gaan doen. Zo werkt hij nu drie weken in de bossen als crewmember voor een pop-up camping. Thom: ‘Dat is zo mooi aan het ondernemerschap, je mag je eigen spelregels bedenken.’

Daar kan Jesmin Beuving zich ook in vinden. Reizen is wat zij het liefste doet, maar er moet ook brood (liefst zuurdesem) op de plank komen. Ze heeft haar leven zo ingericht dat werk en plezier samen gaan. En klapt haar laptop op de meest uitzonderlijke plekjes open.Tip 4: Blijf mentaal gezond

Je hebt maar één leven en daar moet je zuinig op zijn. We weten het wel, maar het is misschien niet altijd top-of-mind. Wendy Stammis werd er tijdens een seminar van Shane Martin weer even aan herinnerd.

Shane Martin is psycholoog en heeft zijn leven gewijd aan het beschermen van de mentale gezondheid van mensen. Hij doet dit door juist geluk en blijdschap onder de loep te nemen. Wat maakt een mens nou gelukkig en hoe leidt dat tot een gezonder leven? Vaak komen we pas in actie als er problemen zijn. Problemen zijn er om op te lossen, maar het is fijner om ze te voorkomen. In zijn boek ‘Your precious life- how to live it well’ deelt hij praktische tips om mentaal gezond te blijven.

Regel een inkomen bij ziekte

Voor sommige piekeronderwerpen bestaat een handige oplossing die je veel kopzorgen bespaart. Maak jij je druk hoe het moet als je arbeidsongeschikt zou raken? Cosmas Blaauw raadt je aan om je te verdiepen in hoe SharePeople werkt.

Zelfstandig ondernemers zoals Sander, Mike, Thom, Jesmin en Wendy zijn onderdeel van het netwerk met meer dan 10.000 deelnemers zoals jij. En regelen arbeidsongeschiktheid eenvoudig en voordelig onderling bij SharePeople. Regel het nu, scheelt jou zorgen!

Regel ’t vandaag nog en betaal de eerste maand geen deelnamekosten.

SharePeople is meer dan een alternatief voor de AOV. We zijn ook een netwerk van (meer dan 10.000!) ondernemers die hard werken, maar ook goed voor zichzelf zorgen. Zowel mentaal als fysiek. Samen gezond ondernemen is ons uitgangspunt.

We delen onze kennis en ervaring om jou te helpen om op een gezonde manier je bedrijf te runnen. Lees onze blogs over gezond ondernemen voor meer tips.