mentale gezondheid

Hier, 5 tips om wakker te werken

Als ondernemer neem je jouw gezondheid serieus, zeker nu. Je zorgt voor je lijf, eet gezond en beweegt voldoende. Maar hoe zit het met jouw mentale gezondheid? SharePeople-deelneemster Angela Wind deelt in dit gastblog haar ‘moet-ik- dit-nu-doen-methode’ met ons.

Mentale gezondheid

Wat voor een impact heeft de coronacrisis op jou als ondernemer? Gaat het goed en heb je de boel onder controle? Werk je als een malle door met de blik op oneindig? Of laat je je juist meeslepen door angst of stress? Kortom: behoud je regie of dwaalt je aandacht continue af? (Want als je heel eerlijk bent: had je je voorgenomen dit blog te gaan lezen? Waarschijnlijk niet.)

Dat afdwalen heeft zo zijn eigen kwaliteiten. De leukste routes ontdek je als je van de gebaande paden gaat. En die mooie lucht had je echt niet opgemerkt als je alleen maar naar je beeldscherm zat te turen. Maar op sommige momenten is het nodig de klus klaren door doelgericht te werk gaan.  Zeker in deze uitzonderlijke tijden is van belang het hoofd koel te houden. Het is de kunst om balans aan te brengen.

Durf jij te kiezen voor wat er echt toe doet?

Op de muur naast mijn bureau hangt een A4-tje met de ‘moet-ik- dit-nu-doen-methode’. Het helpt me om prioriteiten te stellen. Ik deel ‘m graag met je, wie weet is deze je tot dienst. Deze methode werkt als volgt: bij iedere actie, verzoek of taak die op je afkomt waarvan je niet weet of jij die nu moet doen, stel je jezelf de volgende 5 vragen. Vanzelf zal duidelijk worden hoe hoog deze taak op jouw lijstje moet staan (als deze er al op moet staan!)

Moet ik dit nu doen? 

Noodzaak. Uit automatisme zeggen we vaak ten onrechte ‘ja’ tegen taken. Maar check eens bij jezelf: Moet het echt? En van wie dan? Soms denken we dat het belangrijk is of is het iets wat je graag zou willen doen, als je tijd had. Onderzoek het!

Moet ik dit nu doen?

Ben ik wel de juiste persoon voor deze taak? Misschien is de taak in betere handen bij een anderen wordt het resultaat nog beter. Misschien is deze taak samen beter op te pakken. De kunst is soms tijd te besparen door de dingen wel te doen, maar niet perse door jou zelf.

Moet ik dit nu doen? 

Bepalen van de eerstvolgende actie. Is deze taak echt wat er moet gebeuren om een bepaald resultaat te behalen of is er wellicht een beter alternatief. Houdt het resultaat in gedachte, en kijk of deze actie je het dichts bij jouw doel brengt. Dat kan simpel zijn: een telefoontje is soms effectiever dan een mailtje. 

Moet ik dit nu doen?

Hoe urgent is het? Kan het wachten? Veel zaken lijken dringender dan ze in werkelijkheid zijn. Soms heeft het minder haast dan je denkt, informeer hiernaar! Misschien heb je meer ruimte of is het makkelijker als je deze taak later oppakt?

Moet ik dit nu doen?

Moet jij het ook uitvoerenMoet er überhaupt iets gedaan worden? Soms is een besluit voldoende of bijvoorbeeld volstaat het om te luisteren naar een verhaal. Niet altijd is een actie de oplossing.  Iets met rust laten of de ruimte geven kan soms vanzelf tot een oplossing leiden. Soms heb je iets te zijn in plaats van te doen. Relaxed toch?

Angela Wind , Mindfulnesstrainer voor o.a. MO Mindful Organisaties en het Centrum voor Mindfulness in Amsterdam.

Speciaal voor SharePeople deelnemers

Online training Mentaal Fit voor Ondernemers-pakket. Investeer in jouw mentale gezondheid. MO Mindful Organisaties ontwikkelde voor Sharepeople een 10 daagse online training waarin je de basis van aandachttraining leert en praktische oefeningen doet. 

Door jouw aandacht te trainen krijgen stress en angst minder vat op je, en kan je steeds vaker kiezen voor wat er echt toe doet. Je leert de juiste acties aangaan, privé en tijdens jouw werk.

Waar bestaat deze 10-daagse online training precies uit? 

  • Een Clinic van 1 dagdeel 
  • 10 daags online programma 
  • Een persoonlijke coaching sessie van 35 minuten.

De trainers van MO Mindful Organisaties zijn gecertificeerd volgens de normen van de VMBN (de Vakvereniging voor mindfulnesstrainers in Nederland en België).

Interesse?

Lees er alles over op de aanbiedingspagina op de website van MO Mindfulness in Organisaties. Als je je voor 22 april aanmeldt, biedt SharePeople je bovendien een aantrekkelijke early bird korting.

Vragen over dit aanbod? Neem via deze pagina contact op met trainers Angela of Yvonne.