Lifehacks voor de zzp'er

5 Lifehacks voor de zzp’er die je meteen kan toepassen

Een werkdag vliegt vaak sneller voorbij dan je zou willen. Voor je het weet is er weer een week voorbij. Hoe zorg je voor grip op je tijd en een efficiënte werkweek? Deze vijf lifehacks voor de zzp’er besparen je uren en frustratie, en je kunt ze nog deze week toepassen.

1. We bellen

Een lifehack is vaak niet eens een vernuftige nieuwe techniek. De meeste lifehacks zijn bewustwordingsmomenten die je doen beseffen dat je ook op een ándere manier met de dagelijkse werkelijkheid kunt omgaan. Zo zijn we in de loop der tijd gewend geraakt om veel contact te laten verlopen via mail en Whatsapp, want dat kan altijd en overal. Maar vraag je eens een dag lang af bij ieder bericht dat je tikt: was bellen hier niet een minder tijdrovende optie geweest? Pak weer eens wat vaker de telefoon. Wel zo efficiënt en bovendien persoonlijker.

2. Ga even offline

Er gaan tegenwoordig úren verloren door de afleiding die de wereld -lees: smartphone- ons opdringt. Het ontbreekt ons aan focus. Heb je een deadline te halen of wil je gewoon eens geconcentreerd meters maken? Leg je telefoon in een andere ruimte, sluit de mail en social media op je laptop en go with the flow. Een paar uur op die manier doorwerken, levert naast een gehaalde deadline, enorm veel voldoening op. Denk je: bij mij valt het allemaal wel mee, of heb je hulp nodig? Installeer de app RescueTime om inzicht te creëren en handige tips.

3. Zorg voor een -haalbare- to-do-list

Niets zo frustrerend als een to-do-list die alleen maar langer wordt en waarvan je aan het eind van de week niets kunt afstrepen. Zorg iedere werkdag dat je laatste klus van de dag een to-do-list is voor de volgende dag. Wees daarbij gedetailleerd, realistisch en niet te optimistisch, zodat je aan het eind van de dag daadwerkelijk het hele lijstje hebt kunnen afvinken.

Liever geen papieren to-do-list? Hier apps die je kunnen helpen:

  • Microsoft To Do: voor de Microsoft-adept. Handig aan te sluiten op de takenlijst van Outlook en andere applicaties. 
  • Omnifocus: handig voor als je projecten moet plannen in takenlijsten.
  • Todoist: simpel en compatible met vrijwel ieder platform.
  • TickTick: verbindt verschillende kalenders en applicaties, waardoor er overzicht is over alle taken. 

4. Installeer een boekhoudprogramma

Zelfs als je een boekhouder in de arm neemt voor je administratie is het fijn om er zo weinig mogelijk tijd aan te hoeven spenderen. Inmiddels zijn er enorm veel boekhoudprogramma’s. Van basisprogramma’s om bonnen en facturen in op te slaan tot en met tools die de hele administratie en btw-aangifte voor je regelen. Hier een rijtje veelgebruikte programma’s:

Maar uiteraard zijn er nog veel meer, google maar eens.

5. Zeg eens ‘Nee’

De grootste verleiding voor de zzp‘er, helemaal in tijden van schaarste: overal ‘ja’ op zeggen. Ook op die opdracht waarin je eigenlijk helemaal geen zin hebt of waarvan je bij voorbaat weet dat ie je meer tijd zal kosten dan je hebt. Durf ‘nee’ te zeggen als je gut-feeling dat aangeeft. Dat geeft ruimte en rust voor die opdracht die je wél energie geeft.

Wil je weten welke handige apps nog meer als lifehacks voor de zzp’er werken? We hebben deze al ‘ns voor je op een rij gezet!

Laat ons via Facebook of LinkedIn weten welke lifehacks voor de zzp’er jij gebruikt…